Инвестициите с евро-пари да са малко, но качествени

Когато става дума за разпределението на средства, достъпни за България по европейските фондове и програми за развитие, определено не е добър принципът “за всекиго по малко”. Това може да изглежда справедливо, но ползата е нищожна, заяви тази сутрин Томислав Дончев, министър по управление на средствата от Европейския съюз, по време на кръгла маса, посветена на EUGA, под надслов „Предизвикателства пред конкурентоспособността на българската икономика и възможности за модернизация на бизнеса, администрацията и пазара на труда чрез европейските фондове до 2013 г.“

EUGA европейска програма за консултиране на бизнеса за изготвяне на проекти за кандидатстване за средства по европейските фондове. Кръглата маса бе инициирана от Microsoft България. Инициатор на програмата в европейски мащаб е самата Microsoft, а у нас партньори на инициативата са vivacom, UniCredit Bulbank, Асоциация на индустриалния капитал в България, Банка ДСК, БТПП БСК, ФРМС, Райфайзенбанк и изпълнителната агенция ЕСМИС като представител на държавата.

Ако се изберат по-малко на брой, но по-перспективни получатели на средствата, инвестицията се възвръща многократно, заяви Томислав Дончев

Разпределението на европейските средства на принципа „за всекиго по нещо – за всекиго по малко“ може да звучи справедливо, но практиката показва, че нетният ефект е много по-добър, ако се ограничи кръгът на бенефициентите, добави Томислав Дончев. По думите му, ако се изберат по-малко на брой, но по-перспективни получатели на средствата, инвестицията се възвръща многократно. Така нетният ефект от нея е много по-значим.

Може доста да се поспори, според министъра, кое е по-полезно и ефективно – директното подпомагане на предприятията по линия на различни европейски програми или инвестициите на държавата в инфраструктура, която да обслужва тези предприятия. Мнението предизвика остра реакция по време на кръглата маса, тъй като представителите на бизнеса възприеха изказването като намек за безсмисленост на европейските средства, вложени в изграждане и внедряване на информационни и технологични решения за подобряване на конкурентоспособността. Няма противопоставяне между двете неща, обоснова се министърът в отговор на въпрос от залата.

Освен старта на подготовката на нов ЗОП, през последните 6 месеца правителството активно работи по цялата нормативна база, касаеща разпределението на финансови средства по европейските програми за подпомагане и развитие. „Всичко е в услуга на кандидатстващите, – посочи Томислав Дончев, – съкращаване на срокове за одобряване, заплащане и всички други срокове, предоставянето на максимално количество информация максимално рано и т.н.“. Конкретно предоставянето на възможно най-много информация възможно най-рано е много важна мярка не само за бизнеса, така че да има време да реагира, но и за самата държавна машина – така че ако някъде е допусната грешка, да има време да бъде отстранена.

Въведен е и нов метод за верификация на разходите, който е много по-бърз, подчерта Дончев. Плащането става 2-3 месеца след подаването на отчета с искане за плащане, стига всичко по проекта да е наред. В резултат, „към момента поддържаме добро темпо – изплащаме по около 10 милиона на седмица, без особени флуктуации в обема“, посочи министърът.

Коментар