Вицепрезидент на RIAA е на посещение у нас

Изпълнителният вицепрезидент на Американската асоциация на звукозаписната индустрия (RIAA) – Нийл Търкевиц пристига днес на работно посещение в България. Визитата е по покана на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), която е национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI).

По време на посещението си Търкевиц ще се срещне с представители на българския музикален бизнес, както и с компетентни лица от Министерството на вътрешните работи в ролята им на орган за правоприлагане и опазване на интелектуалната собственост в България, вкл. в дигитална среда, съобщи ПРОФОН.

Фокус на разговорите ще бъдат проблемите, свързани с интернет пиратството в България и невъзможността за въвеждане на легални бизнес модели за достъп до музикално съдържание онлайн. Ще бъдат споделени добрите практики на американската музикална индустрия за използване на новите технологии за легитимно разпространение на музика.

Важен за правоприлагането в България е опитът на американската музикална индустрия за провеждане на успешни инициативи с държавните институции, гарантиращи опазване на правата върху интелектуална собственост, посочиха от ПРОФОН.    

Нийл Търкевиц ще се срещне и с председателя на НС Цецка Цачева, с която ще обсъди предстоящите промени в Закона за авторското право и сродните му права у нас и обезпечаването на адекватна правна рамка в сектора на творческите индустрии. Той ще разговаря и с представители на посолството на САЩ в България, начело с посланика Джеймс Уорлик.

Американската асоциация на звукозаписната индустрия (RIAA) е една от най-влиятелните търговски организации в САЩ, като нейните членове представляват близо 85% от легалната музика, която се създава и разпространява в страната. RIAA реализира политика в защита правата на музикалната индустрия не само в САЩ, но и по цял свят. Тя е член на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI), чийто партньори в България са БАМП и ПРОФОН.

Коментар