Нов ЗОП е абсолютен приоритет за кабинета

Абсолютен приоритет за държавата ни в момента е да изготви нов закон за обществените поръчки – нещо много важно за бизнеса. Кабинетът започва разработването на нов закон, защото е налице „вътрешна необходимост“ от нов текст. Целта не е да се пренапише ЗОП, а да се изготви един изцяло нов норматив. Това заяви тази сутрин Томислав Дончев, министър по управление на средствата от Европейския съюз, по време на кръгла маса, посветена на EUGA – европейска програма за консултиране на бизнеса за изготвяне на проекти за кандидатстване за средства по европейските фондове.

Стремежът ни е да имаме по-прост, по-разбираем закон, без възможност за разностранни тълкувания. Целта е да се намали натискът към тези, които кандидатстват – да премахнем необходимостта бизнесът да ходи да вземе от администрацията един документ, за да го занесе в друго звено на същата администрация, за да удостовери нещо, което държавата знае за него“, обясни Дончев. Той посочи, че една от основните задачи е и пълната ревизия на режима на обжалване на тръжните процедури. „Не може да има забавяне по 6-7 месеца на изпълнението, това е огромен риск“, посочи министърът.

В момента има 3 работни групи, които започват работа по изготвянето на новия документ. Томислав Дончев прие с радост предложението на ИКТ експерти в работните групи да бъдат включени и представители на ИКТ бранша, за да се подпомогне уреждането на частта, касаеща електронните обществени поръчки. „Представител на ИКТ бранша може да се включи, но само след като изготвим работен документ, който да послужи за начало на обсъждането – текст, по който да можем да „драскаме“ и да спорим“.

Дончев се съгласи, че „ИКТ трябва да е част от общата логика на закона“, но помоли ИКТ бизнеса да му изпрати наистина само представители, които носят посланието за една обща позиция, а не всяка фирма самостоятелно да изпраща разнородни предложения.

Коментар