Вече и у нас: любителски състезания по роботика

Турнир по борба на роботи-сумисти и надпревара с високоскоростни преследвачи на линия – това бяха част от атракциите по врене на първия в България фестивал по роботика и интерактивни обекти. Той се проведе в неделя, 3 октомври, в магазин Sportrax в столичния квартал Младост.

В рамките на 4 часа бяха представени различни по вид и предназначение роботи и бяха проведени две състезания. В първото роботи-сумисти „премериха сили“ и координация, а във второто конструираните роботи трябваше да се придвижат по предварително очертан маршрут, без да се загубят. Извън състезателната част участниците демонстрираха най-разнообразни разработки: роботизирана ръка за придвижване на обекти в заводски цехове, домашни помощници с обоняние за повредени газови системи и пъргави всъдеходи за спасителни операции, хапещи скорпиони и дори „танцуващи“ арт-инсталации.

Първият роден фестивал по роботика и интерактивни обекти бе организиран от училището по роботика Robopartans, проекта Роботев и Българския форум по роботика. Фокусът на фестивала бяха не само игрите с роботите, но и роботиката като хоби, изкуство и образование.

Самото училище по роботика е основано от млади любители на роботиката и участници в престижни международни състезания – Кирил Митов и Екатерина Аначкова. „Целта ни е да предложим един интересен и практичен поглед към математика, физика, информационни и комуникационни технологии и като цяло технически науки. Да го правим по един забавен и полезен начин – с помощта на роботи“, споделиха от организаторите.

В клуба могат да се включат любители на роботиката на възраст от 6 до 106 години, като за децата има различни групи според възрастта и нивото – от 6 г. до втори клас, от трети до седми клас, от 8 до 12 клас. Започва се с модули по конструиране на Lego роботи, а горна граница за маниаците-конструктори и технологиите, с които работят, няма.

Коментар