Соларните панели ще се печатат

Учени от университета в Мелбърн са готови да комерсиализират революционна технология, при която светлочувствително мастило се отпечатва, за да преобразува слънчевата светлина в енергия. Очаква се този пробив да разгърне пазара на евтини, тип „ширпотреба“ слънчеви панели, съобщи GreenTech.bg.

Учените са получили грант в размер на 5 милиона долара за доразработване на технологията. Тя има потенциал да направи революция в енергийната индустрия и да помогне за постигане на едно по-устойчиво бъдеще.

Полученият грант ще помогне на екипа да превърне лабораторната си разработка в комерсиален продукт, достъпен за обществеността.

“Новото поколение мастило с органични слънчеви клетки доказа, че работи, сега следващата стъпка е технологията да стане комерсиална“, казва д-р Дейвид Джоунс, ръководител на проекта. Това ще означава тестове преди всичкo на ефикасността и дълготрайността на материала.

Слънчевата електроенергия отдавна е широко възприета като екологичен източник на енергия, но досега употребата й винаги е била ограничена от това, че панелите са скъпи и трудно достъпни за обикновените потребители. Скъпи са самите материали, необходими за производство на соларни панели, а и процесът на производство е „енергийно интензивен“.

Според д-р Джоунс обаче използването на енергия, щадяща околната среда, каквато е слънчевата електроенергия, става все по-важно за Австралия и всички страни, стремящи се да намалят емисиите на въглероден двуокис.

„Целта е слънчевите клетки да станат достъпни за потребителите. Това е логичният избор за използване на слънчева енергия вместо източници, които са свързани с образуването на парникови газове“.

Целта на изследователите и техните партньори от индустрията е в рамките на пет години да предложат готов комерсиален продукт, достъпен за потребителите. Екипът очаква новите слънчеви клетки драстично да увеличат използването на слънчева електроенергия в домовете в Австралия, а разходите за производство на слънчеви панели да намалеят значително.

Коментар