ЕС преизпълнява плана за съкръщаване на вредните емисии

Европейският съюз прави по-големи от обещаните съкращения на емисиите на парникови газове, сочи годишният доклад на ЕК за 25-те държави, които са поели ангажимент по Протокола от Киото.

„Фактите показват, че светът може да разчита на Европейския съюз; това, което обещаем, ние го изпълняваме. В този случай ние вървим по пътя на преизпълнението“, коментира Кони Хедегор, европейски комисар за дейността във връзка с изменението на климата.

Задължения по Протокола от Киото

Съгласно Протокола от Киото, 15-те държави-членки на ЕС към момента на сключването на Протокола се ангажират да намалят своите общи емисии на парникови газове, отделяни през периода 2008-2012 г., с 8% под равнищата от избрана базова година (в повечето случаи това е 1990 г.). Този колективен ангажимент беше преобразуван в диференцирани национални цели за емисиите на всяка една държава-членка от ЕС-15, които са задължителни съгласно законодателството на ЕС.

За емисиите на ЕС-27 няма колективна цел. Десет от 12-те държави-членки, които се присъединиха към ЕС през 2004 и 2007 г., имат индивидуални ангажименти по Протокола до 2008-2012 г. да намалят своите емисии с 6% или 8% под нивото за базовата година. Само Кипър и Малта нямат цели по отношение на емисиите.

Емисиите към момента

Емисиите на парникови газове от ЕС-15 през 2008 г. – последната година, за която се разполага с пълни данни, бяха с 6,9% по-ниски от нивото през базовата година, въпреки че икономиката на ЕС-15 нарасна с 45% през същия период. За ЕС-27 като цяло, намалението на емисиите от 2008 г. спрямо базовата година бе с 14,3%.

Предварителни данни на Европейската агенция за околна среда, публикувани в отделен доклад, сочат рязък спад на емисиите през 2009 г. под влияние на икономическата ситуация. Специално за ЕС-15 предварителните данни за емисиите през 2009 г. показват, че те са били с 12,9% под равнището на базовата година, а емисиите на ЕС-27 са били със 17,3% под тези през 1990 г.

Прогнози

За ЕС-15 докладът на Комисията за напредъка показва, че общото количество на емисиите на парникови газове за периода 2008 – 2012 г. ще бъде средно около 14,2% под равнището на базовата година, ако държавите-членки продължат да изпълняват плановете си да купуват международни кредити за намаление на емисии и да развиват дейността си по залесяване и възстановяване на гори.

Съществуващите политики и мерки, т.е. вече приложените такива, се очаква да доведат до намаляване на емисиите с 10,4% под равнището на базовата година. Освен това плановете на 10 държави-членки от ЕС-15 да купуват кредити за намаление на емисии съгласно пазарните механизми по Протокола от Киото ще доведат до допълнително съкращение с 2,7%, като общото понижение ще достигне около 13,2%

Планираните дейности за залесяване и възстановяване на гори, при които се създават биологични „поглътители“, извличащи въглероден диоксид от атмосферата, ще доведат до допълнително намаление с 1,0%.

Десетте държави-членки от ЕС-12, които имат цели по Киото, вероятно ще изпълнят и преизпълнят своите ангажименти по Протокола за понижение с 6 или 8% спрямо равнищата на базовата година.

Представените в доклада прогнози показват кумулативния ефект на икономическата рецесия върху понижението на емисиите от парникови газове.

Коментар