Обикновени очила стават видео екран

Израелска оптична компания е разработила миниатюрен прожектор, който превръща обикновените очила в персонален видео екран. Технологията, която досега бяхме виждали само във филми като „Мисията невъзможна”, прожектира широкоекранно видео изображение, което не се забелязва от никой друг, освен от притежателя на очилата.

Motorola Inc. е един от инвеститорите в дружеството със смесен капитал Lumus Ltd., съобщава Ройтерс. Към неговия продукт са проявили интерес големи производители на мобилни телефони и портативни плейъри. Очаква се той да се появи на пазара през 2007 г.

Хай-тек продуктът може да се използва както в традиционната функция за корекция на зрението, така и за създаване на изображение върху стъклените му повърхности, което съответства на гледането на 70-инчов телевизионен екран от разстояние 10 стъпки.

Единствената разлика от обикновените очила е в малката черна кутия, която е закачена за рамката в близост до ухото. Тя получава видео сигнала и го прожектира върху лещите. Светлинните вълни преминават през оптични влакна, вградени в лещите, които увеличават и изпращат изображението към очите.

С помощта на специалните очила заетите бизнесмени могат да четат електронната си поща по време на съвещания, без да бъдат забелязани от другите и без да прекъсват участието си в разговорите.

Освен за гледане на филми и проверка на електронна поща, от компанията обещават да предоставят на шофьорите възможност за виртуална навигация чрез GPS.

Коментар