Главният софтуерeн архитект напуска Microsoft

Рей Ози, главен софтуерен архитект на Microsoft, напуска компанията. Новината, която поставя сериозни въпроси за бъдещото технологично развитие на Microsoft, е сведена до знанието на персонала с имейл от CEO-то Стив Балмър, предаде CNET News.

Рей Ози се присъедини към Microsoft през 2005 година, когато компанията погълна Groove Networks. Първоначално той беше един от тримата технически директори, а след като Бил Гейтс обяви, че се оттегля, Ози стана главен софтуерен архитект.

Ози е поредният висш мениджър, който напуска Microsoft. Миналия месец президентът на бизнес поделението Стивън Елоп зае поста CEO в Nokia, а по-рано намерение да се оттегли от компанията обяви и президентът на поделението за развлечения и устройства Роби Бах.

Засега Microsoft няма план за ново назначение на мястото на Ози. В писмото на Стив Балмър се посочва влиянието, което услугите и облакът имат върху всички аспекти на бизнеса на компанията. Говори се за период на преход, през който Ози ще продължи да работи за компанията, като се фокусира в стратегията за развлечения на Microsoft

Предполага се, че преходният период ще продължи няколко месеца.  

Ози е легенда на компютърната индустрия. Той е участвал в създаването на няколко популярни програми, като например Lotus Notes. След покупката на Lotus от IBM, Ози създава компанията Groove, която разработва технологии за колаборация на документи.

Скоро след като постъпи в Microsoft, Ози обяви, че целият бизнес на компанията трябва да премине в облака. Последваха проектите Windows Live, Windows Azure и Office Web Apps, както и редица други облачни инициативи на Microsoft.

Коментар