Нелицензиран софтуер установен в Смолян

Полицията предотврати разпространение на нелицензиран софтуер в Смолян. Вчера служители на Териториалното звено „БОП” и ОД на МВР със съдействието на Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС)  извършиха проверка на асемблаторската фирмa „И.” ЕООД, продаваща компютри с предварително инсталиран бизнес софтуер.

При проверката е установено, че на клиентска компютърна система и на един от компютрите, използвани в офиса на дружеството, са били инсталирани програми на компании-членки на СИБС, за които не са предоставени документи за легалното им придобиване и използване.

Клиентският РС е приобщен като доказателство по образуваното досъдебно производство за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс. Иззети са и 39 броя CD-R със записан върху тях бизнес софтуер.     

Проверката в Смолян съвпада с продължаващата кампания на СИБС „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер… А вие?”. Инициативата на сдружението, насочена към представителите на малкия и среден бизнес у нас, цели повишаване информираността на местния бизнес относно ползите от въвеждане на система за ефективно управление на софтуерните активи, както и преустановяване и санкциониране на нарушенията, свързани с разпространение и използване на нелицензиран бизнес софтуер.

Важен акцент в кампанията е и повишаване на бизнес етиката в дистрибуторския канал и поощряване на лоялната конкуренция в ИТ сектора чрез ограничаване на недобросъвестните търговски практики при разпространение на компютърни програми на компании-членки на СИБС, уточниха от сдружението.

Коментар