Критикуваният Китай е лидер в чистата енергия

Нароченият за топ замърсител в света Китай изненадващо се оказа лидер в усилията за чиста енергия, според ново проучване. Страната изпреварва САЩ и Япония в доклад на Vivid Economics

Китай е на второ място след Великобритания по стойността на въведените стимули за намаляване на замърсяването от производството на електроенергия. Усилията на Великобритания се оценяват на 29,30 долара за тон въглерод, а в Китай те възлизат на 14,20 долара. В САЩ стимулите се оценяват на 5,10 долара за тон, $3,10 в Япония, в Австралия – $1,70 и едва $0,70 в Южна Корея.

Шестте страни генерират почти половината от емисиите в световен мащаб, съобщава GreenTech.bg.

“Китайското ръководство е взело стратегическо решение – страната пропусна последните две индустриални революции и сега категорично не иска да пропусне третата”, заяви Ервин Джаксън, директор на Института за климата, относно “изненадващото” лидерство на Китай.

Инвестициите на Китай в чиста енергия надминаха 35 милиарда щатски долара през 2009 г. Сумата ще се увеличи десетократно през следващото десетилетие. Основна задача на Китай е ангажиментът за спиране на повече от 100 малки въглищни централи до 2011 г., което би трябвало да намали CO2 емисиите с 15 на сто. Страната също така предлага субсидии на стойност милиони юана за зелени енергийни проекти. Целта е 15% от общата енергия в страната да се генерира от възобновяеми източници до 2020 година.

В Япония 10-те основни производители на електроенергия са се присъединили към доброволна схема с цел намаляване на емисиите с 20 на сто спрямо нивата от 1990 г. до 2012 г. Вариации на схеми за ограничаване на емисиите и системи за търговия с емисии са въведени в Южна Корея, Великобритания, Токио и части на Съединените щати, се казва в доклада.

Анализът сочи още, че Европа и Китай са доста напред по отношение на инвестициите за намаляване на замърсяването, далеч изпреварвайки страни като Австралия.

Коментар