Децата започват с интернет средно 7-годишни

Средната възраст, на която децата в Европа започват да ползват интернет, е 7 години, сочи проучване, публикувано от ЕК. Но едва едно на всеки три деца на възраст между 9 и 12 години смята, че има достатъчно „добри неща“ онлайн за деца на тяхната възраст.

Освен това, едно на всеки осем деца е преживяло нещо неприятно онлайн и на децата им липсват все още умения и не се чувстват уверени, когато ползват интернет, разкрива прочването.

Децата все по-рано започват да ползват интернет. Тези на възраст между 15 и 16 години са използвали интернет за първи път, когато са били на 11 години, докато 9-10 годишните са заявили, че за първи път са ползвали интернет, когато са били на 7.

Има и различия между отделните страни: децата ползват най-рано интернет в скандинавските страни, Естония, Холандия и Великобритания и по-късно в Австрия, Гърция, Италия, Португалия и Румъния.

Половината от децата са онлайн всеки ден в продължение на средно час и половина. 15-16 годишните са дори още по-активни потребители на интернет — 77% от тях влизат в интернет всеки ден.

Участвалите в проучването деца споделят, че използват интернет предимно за домашните или за да гледат филми (съответно 84% и 83%). Игрите (74%) и общуването чрез системата за незабавни съобщения (61%) са следващите най-популярни сред тях дейности в интернет.

Децата влизат в интернет главно от вкъщи (85%), като повече от половината от 13-16 годишните имат достъп до интернет в стаята си. Училището е второто най-често срещано място за достъп до интернет (63%).

Докато повечето деца влизат в интернет през персонални компютри или лаптопи, то един от всеки трима младежи в момента се свързва чрез своя мобилен телефон или други преносими устройства.

Рисковете в интернет намаляват, но на децата все още им липсват някои основни умения за безопасно ползване. Според резултатите от проучването, днес децата са изправени пред по-малко рискове онлайн в сравнение с резултатите от предишни проучвания.

5% от децата в Европа казват, че са били обект на „кибертормоз“, като най-висок е процентът в Естония и Румъния (14%). Същевременно всяко осмо дете е изпитало неудобство или е било разстроено от нещо, което е срещнало в мрежата.

Едновременно с това докладът сочи, че макар и възрастните да наричат децата „цифрово поколение“, половината от по-малките деца не притежават някои основни умения за безопасно ползване на интернет и не знаят как да нагласят настройките за поверителност или да блокират нежелани контакти.

30% от децата между 11 и 16 години са имали симптоми, свързани с прекалено използване на интернет, като например сърфиране дори и без истински интерес, посвещаване на по-малко време на приятелите, семейството или на домашните за сметка на времето в интернет, или раздразнителност, когато не могат да са онлайн.

Коментар