Европа все още е много назад в науката

Водещи фирми от ЕС намаляват инвестициите си по-малко от конкурентите си в САЩ, но въпреки това Европа все още изостава значително. Индексът „Инвестиции в научни изследвания и развойна дейност (НИРД) в промишлеността на ЕС“ за 2010 г. показва, че инвестициите в НИРД от страна на водещите компании в ЕС са намалели с 2,6% през 2009 г., макар и продажбите и печалбите да са отбелязали много по-голям спад – съответно с 10,1% и 21%, съобщи Европейската комисия.

Спадът на инвестициите в НИРД с 5,1% от страна на водещите компании в САЩ е двойно по-голям от този в ЕС, но в световен мащаб спадът е бил по-нисък – 1,9%. Японските фирми са запазили нивото на инвестициите си. Компаниите, базирани в други части на Азия – Китай, Индия, Хонконг, Южна Корея и Тайван – запазват високото ниво на ръст в НИРД, наблюдавано през предходни години.

За втора поредна година японският автомобилен производител Toyota е световен лидер в инвестициите в НИРД с 6,8 млрд. EUR. Три компании от ЕС са сред първите десет: Volkswagen – най-големият инвеститор, базиран в Европа, с 5,8 млрд. EUR, Nokia и Sanofi-Aventis. Индексът включва 1400-те водещи компании от целия свят.

Спешно е необходимо държавните глави и правителствените ръководители, на заседанието на Европейския съвет през декември, да подкрепят предложенията по инициативата „Съюз за иновации“, обявени на 6 октомври, каза европейският комисар по въпросите на научните изследвания, иновациите и науката Мойра Гейгън-Куин.

Резултатите на европейските компании в областта на НИРД не са убедителни в ключови сектори на високите технологии. Например американските компании, включени в индекса, са инвестирали пет пъти повече от колегите си от ЕС в областта на научноизследователската и развойна дейност при полупроводниците, четири пъти повече в областта на софтуера и осем пъти повече при биотехнологиите.

Независимо от кризата разпределението на инвестициите в НИРД по сектори остава в общи линии без изменение в глобален мащаб. При компаниите в САЩ на секторите с висок интензитет на НИРД, като например фармацевтичния сектор или компютърните услуги, се падат над 2/3 от общия обем на научните изследвания и развойната дейност. За сметка на това при европейските и японските компании преобладават секторите със средно висок интензитет на НИРД (например автомобилостроенето или електрониката), докато секторите с висок интензитет на НИРД представляват едва около 1/3 от общите инвестиции.

Някои автомобилостроители намалиха драстично инвестициите си в НИРД, напр. Ford (32,4 %), Renault (26,5%) и General Motors (24,1 %). Други обаче, като Nissan и Toyota ги намалиха слабо или дори отбелязаха ръст в инвестициите в НИРД, напр. Хюндай.

Сред компаниите, които увеличиха инвестициите си в НИРД през 2009 г., се нареждат не само тези с добри нива на продажби и печалба като Huawei Technologies (27,8%) и Apple (25.4%), но и фирми като Bayer (8,8%) и General Electric (10,1%), които увеличиха инвестициите в НИРД макар и продажбите и печалбата им да отбелязаха спад.

В рамките на ЕС растежът в НИРД варира между отделните държави-членки, поради секторните различия. Най-голям спад в ЕС през 2009 г. се наблюдава при компании, базирани в страни като Германия (3,2%) и Франция (4,5%), които са с голяма автомобилостроителна промишленост.

Сериозни последствия имаше и за страни като Финландия (спад от 6%) и Швеция (6,6%), където основна дейност на много местни компании е производството на информационна техника.

Водещите испански инвеститори в НИРД обаче увеличиха инвестициите си с 15,4%, въпреки спада от 6,4% в продажбите. Това се дължи на големи увеличения от страна на водещи испански компании като Telefónica (16%) и Acciona (29%) и на включването на сериозни участници като Banco Santander (18%).

по темата: „Европа все още е много назад в науката”

добавете коментар...

  1. Цецо Кирилов

    Ще я видим Испания, наистина ще я видим – пред фалит е

  2. Николов

    Ето Испания, която уж е много зле, пък инвестира най-голям процент

  3. Николов

    Я бъдете малко повече оптимисти. Правилни са стъпките на Европа – има ресурс и го насочва където трябва

  4. Иво

    Японските фирми са запазили нивото на инвестициите си – освен че са ги запазили, са ги и изразходвали правилно, което за ЕС не е сигурно, че ще се случи

  5. Цецо Кирилов

    Европа има големи амбиции, но може да се окаже, че ще похарчи напразно милиарди, и пак ще е по-назад

  6. Иво

    Много трудно ще е на Европа да достигне САЩ и Япония с непазарни методи

Коментар