Facеbook подхваща зелени инициативи

Facebook представи новата си инициатива “Зелено във Facebook”, една под-страница, посветена на разпространението на познания от областта на екологията и други “зелени” новини. Освен това социалната мрежа обяви участието си в Кампанията за цифрови енергийни решения DESC – неправителствено обединение на големи технологични компании и търговски групи, предназначено за решаване на проблемите на околната среда и потреблението на енергия. Членове на DESC в момента са Intel, Verizon, Sony Electronics, Cisco, AMD, Microsoft и Hewlett-Packard.

Това е първата голяма зелена инициатива на Facebook – компания, която бързо се разраства, а с това и потреблението на енергия от сървърите и центровете й за данни се увеличават, пише GreenTech.bg.

Facebook неведнъж е била обект на атаки от страна на еко-организацията Грийнпийс, която обвинява социалната мрежа, че не прави достатъчно за опазване на околната среда. Много от критиките са свързани и с това, че центровете за данни на социалната мрежа ползват електричество от централи, които работят на въглища.

Според DESC обаче фирмата е водеща в зелените инициативи по няколко начина: чрез свързване на милиони екологично мислещи хора и осигуряване на възможност за сътрудничество между тях в реално време; чрез намаляване на броя на сървърите на фирмата посредством специален език за програмиране; чрез управление и отговорност към околната среда във всеки аспект на дейността на компанията.

„По-рано тази година инженерите на Facebook въведоха в употреба езика за програмиране „ХипХоп за PHP“, който позволява на центровете й за данни да извършват същото количество работа с наполовина по-малко сървъри”, посочва DESC в изявление. И още: „За да има по-голяма полза, Facebook направи този език за програмиране отворен за ползване, така че други компании могат да го използват и да постигнат икономия на енергия.“

Допълнителна информация в зелената Facebook страница разкрива и други корпоративни инициативи на компанията. Например, чрез рециклиране и компостиране досега тя е намалила емисиите си на въглероден диоксид с 294 тона.

Стратегиите на Facebook за опазване на водните ресурси са довели до намаляване на използването на вода в централния офис на дружеството с 60 на сто. Повече от 40 на сто от служителите й пътуват или чрез съвместно ползване на автомобили, или чрез велосипеди, автобуси или градски транспорт.

Коментар