GPU суперкомпютри вече и по поискване

За първи път в ИТ индустрията бизнесът, вкл. новостартиращи компании, ще може да получи достъп до изчислителни възможности от класа на суперкомпютрите, осигурявани от графични процесори. Компанията Amazon предлага ново облачно решение, наречено Cluster GPU Instances, което се базира на графични процесори Nvidia Tesla.  

Суперкомпютрите се превърнаха във важен инструмент за създаване на комерсиални стоки, от дизайна и тестовите симулации до самото производство на финалния продукт. Разходите, свързани с придобиване на такива системи, обаче ограничат използването им до държавни и университетски изследователски лаборатории или до огромни бизнес организации, които могат да си позволят толкова голяма инвестиция. Като осигурява достъп до графични процесори през облачни услуги Elastic Compute Cloud (EC2), Amazon Web Services (AWS) свежда тези изчислителни възможности до всякакъв по размер бизнес, който се нуждае от тях, поясниха от Nvidia.

“С възможността за изпълнение на голям брой подробни симулации, с модел на заплащане на база на ползване на услуги до поискване и с мащабируемостта на Amazon EC2 компаниите ще имат ресурса да създават по-добри, по-сигурни и по-надеждни продукти”, заяви Анди Кейн, генерален мениджър за Tesla бизнес подразделението в Nvidia.

Стотици приложения вече имат версия, която е предвидена да работи с масивната паралелна архитектура Nvidia CUDA, на базата на която са и всички налични към момента графични процесори на Nvidia.

CUDA-ускорените приложения се възползват от възможността за достъп до стотици ядра в графичния процесор, които в някои случаи са в много пъти по-бързи от конвенционалните процесори. Сред приложенията, които вече могат да се използват на Amazon Cluster GPU Instances, са “mental images RealityServer” (интерактивен фото-реалистичен рендер) и “Mathworks MATLAB” (водещ  математически софтуер).

Графичните процесори Nvidia Tesla са създадени специално за високопроизводителни изчисления, като осигуряват значително повишение в производителността в широк набор от области, вкл. разработка на лекарства, дизайн на продукти, финансови симулации, видео обработка, моделиране на урагани и цунамита, изследване на ракови заболявания, дизайн на коли и дори изследвания свързани с формирането на галактиките.

Коментар