Струва ли си да се откажеш от правото на потребител – за едно кафе на ден?

Спомняте ли си недалечното време, когато съседите си споделяха кабелната телевизия? Един прокарваше кабела, а след това си го разделяха чрез магическия уред “сплитер”. Така вместо по 15-18 лева плащаха по 7-9 лева и в резултат и едните, и другите гледаха телевизия “на звездички”. Никой обаче не смееше да се обади на кабелния оператор за дразнещата картина, за да не ги “хване”, че си делят “кабеларката”. Самите оператори се опитваха да противодействат на това типично нашенско хитроумие, като заплашваха с дебели глоби и прекъсване на телевизията.

Днес тази порочна кабелна практика е почти само спомен. Не е спомен обаче практиката сред потребителите да се търси, купува и ползва нещо по-евтино, за сметка на потребителските права – правото да поискаш най-доброто качество, правото при повреда да си поискаш поправка или замяна, правото да те уважават като купувач.

И ако за вещи като плоския телевизор или DVD плейъра все пак мнозина с готовност плащат за качество, то когато става дума за нематериални придобивки като антивирусна програма например, мнозина предпочитат нещо безплатно и най-често без лиценз – “какво като е без поддръжка”. Мнозина разработчици пък, подобно на “кабеларките” от онова време, за предпазване от хитреците разчитат на заплаха – залагат предимно на шумни кампании за наказване на “пиратите”.

Досущ като плоския телевизор и DVD-то, софтуерът носи своята гаранция – под формата на осигурената техническа поддръжка и правата, които – макар да е по-добре да не ни се налага да използваме – все пак принадлежат на купувача. Права, без които би ни се наложило сами да ремонтираме уредите си или да свикваме с техните дефекти и неудобства.  


 – Ето заповядайте, това е един възможен вариант за геймърски лаптоп за вашия племенник, – каза момчето на клиентката и й подаде разпечатка на модел на Lenovo IdeaPad Y560, една чудовищна конфигурация с 4 GB DDR3 памет, ATI Radeon HD 5730 видеокарта, JBL колонки, 6-клетъчна батерия и куп екстри. Оферата си струваше, вписваше се в нейния бюджет от до 1500 лева.

След това младият търговец й подаде втора разпечатка със спецификациите на турбо-як Acer Travelmate 5742G, отново с 4 GB DDR3 памет и 6-клетъчна батерия, само че с видеокарта NVIDIA GeForce GT420M. Дамата “сканира” с поглед и този лист.

Но този Acer е с Linux, – притесни се тя. Беше чувала, че игрите вървят само на Windows.

Операционната система не е никакъв проблем, – отсече момчето.

В смисъл?

Може да се сложи Windows без проблем на всички компютри, като вариантът дали ще дадете 200 лева за операционна система си е ваша работа, – отвърна той. На неразбиращия й поглед обясни: – Примерно аз не бих си купил операционна система – легална, защото нямам 200 лева излишни пари. Просто за вкъщи е абсолютно безсмислено. – След кратко отклонение по въпроса за ядрата на процесорите момчето добави: – Ние можем да ви качим наша “седмица” – с всичко, с драйвери, с каквото е нужно. Това обаче струва 40 лева.

Не, този диалог не е съчинен, той е съвсем реален разговор от преди седмица, проведен в елитен компютърен магазин на столичния булевард “Витоша”, продаващ и чрез широко рекламиран онлайн магазин.

Това, което младежът нямаше как да обясни на дамата, е, че спестявайки й 200 лева, той ограбваше нейното право на потребител. Нямаше как да й обясни, че спестявайки си 200 лева, тя би обрекла племенника си геймър системно да се бори с компютъра си, вместо да се забавлява на него с игрите. Не че 11-годишният младеж нямаше да се справи, но от собствения си опит тя знаеше как всяка седмица прекарва по няколко часа в “оправяне” на ъпдейти.

По-късно нашата щедра леля, решена да направи скъп подарък на племенника-отличник, посети още един компютърен магазин, известен и уважаван столичен асемблатор. Предложиха й настолна конфигурация за под 700 лева.

– Цената, която ви предлагаме за тази конфигурация, не включва софтуер, – поясни търговецът на въпроса какъв ще е Windows-ът и подавайки разпечатката с офертата. – Ако искате и операционна система, това ще ви струва около 200 лева отгоре. Такава е нашата политика – ние не работим с нелицензиран софтуер. Вие ще си прецените, но бих казал, че си заслужава…

Той говореше за осигурената поддръжка – за автоматичните ъпдейти и сървис-пакове, за горещите “кръпки” при откриване на опасни уязвимости, за спестените нерви по инсталирането на всичко това, за спестените часове “бърничкане”, за които тя самата заделяше по една вечер всяка седмица. 


Ако при новия телевизор, компютър или пък хладилник касовата бележка е ключът на потребителя към задължителната полагаща се гаранционна поддръжка, на която всички държим, то при комерсиалния софтуер и при услугите лицензът или съответният месечен абонамент са ключът към онова свещено потребителско право – правото да изискваш качество, внимание, обслужване и решаване на всички проблеми, произтичащи от същността и технологията на продукта. Накратко – правото да си Негово Величество Потребителят. И да получаваш всичкото полагащо се уважение като такъв.

От друга страна, ако приемем, че гореспоменатият Windows в домашни условия се ползва 2 години (а то е повече), то стойността на един лиценз от, например, въпросните 200 лева, разпределена във времето, прави по-малко от 30 стотинки на ден – по-малко от едно кафе. Нима това не си струва спестеното време, спестените нерви, удобството да разполагаш с квалифицирана поддръжка и правото да изискваш да те обслужват като Н.В. Потребителя?

Струва ли си да се откажеш от правото си на потребител – за едно кафе на ден?  


 Племенникът й щеше да се прибере от тренировка след 7 ч. и тя побърза да събере поне още една оферта, за да му ги връчи да си избира. Нахлу забързано в още един магазин, чиито огромен надпис се набиваше на очи насред невзрачните блокове на Студентски град. Едва чули, че търси геймърски компютър, бързо й обещаха да й пратят оферта по мейла.

– А с какъв Windows ще бъде? – попита тя?

– Това е без операционна система, само компютър. Иначе… Каквото си донесете, това ще ви инсталираме….

по темата: „Струва ли си да се откажеш от правото на потребител – за едно кафе на ден?”

добавете коментар...

  1. Николин Николов

    Май се отклонихте от темата . Стига с тези борби м/у Windows и Linux . Идеята е дали да се плаща за лиценз или не. А защо не се осведомите относно лиценза на бг софтуер и дали бихте се съгласили да плащате за него или не ?? Изобщо идеята тук е дали да се плаща за лиценз ( на какъвто и да е софтуер ) или не .

  2. centilion

    @Димитър П.

    Искрено се забавлявах на коментара ти 🙂 Поздравления – явно ежедневните ти борби с Linux и други Open Source неща яко са те изнервили щом стигна до обиди от типа на селянин 🙂

  3. Антон

    Към авторът/авторката или творческият колектив: ето линк как се пише сериозно , маниера -така ми каза една жена от входа- напоследък не е много модерен 🙂

    http://www.osnews.com/story/24131/How_Microsoft_Missed_The_Next_Big_Thing

  4. паралия друг път

    аз пък на този автор на статията бих му казал следното: Като ми стане заплатата американска или поне 3000евро ще тръгна и аз да си купувам програмите, а не със заплата от 500лв да дам за вин 300лв, за офис про 500 за незнам какво си 300 и т.н. А тази поддръжка могат да си я заврът там където слънце не огрява щото с малко четене по форумите можеш да се оправиш с абс.всичко

  5. Антон

    към Анета – открила си половината от трика :)), другата половина е с всички средства да не позволят на потребителя да пробва нещо друго, затова всички органи , комисии и т.н. внимават да не забележат липсата на информиран избор, така де да не са отишли на ръководни постове, че да са бедни :)))

    Колкото до потребителя не съм съгласен, че се ужасява да пробва нещо ново , в противен случай няма да има такъв огромен интерес към Андроид :)))

    Номерът, които се ползва за да не пробва е като го плашат – от колко е трудно до колко е нередно или от каквото се уплаши :)))

  6. Димитър П.

    Идва хейтинг, ама много.

    @centilion, Що не вземеш да млъкнеш вече — няма особени предимства пред Уиндоус, Уиндоус има интеграция, изобщо перфектните реплики на човек от типа — много плямпа, нищо не казва.

    Не е нужно да сме телепати тук читателите на коментарите, за да схванем, че не знаеш нищо. Линукс дори не си му опитвал по-новите дистрибуции и версии, които искат дори по-малко цъкания от Уиндоус да се инсталират, ползват, само-ъпгрейдват и още каквото се сетиш (и поне 100 други неща, които няма да се сетиш). Като ти чета грамотните коментари, си мисля че и от Уиндоус нищо не отбираш. Имал интеграция. Ако на свързването на таблица с графика от Excel в Word му викаш интеграция,… даже не мога да ти се смея, толкова си жалък. 🙂

    Щом единственото, с което работиш, е Office / Windows Live, и само това знаеш, хубаво, пука ни на нас тук. Обаче с тези мижави познания да парадираш че знаеш че линукс нямал особени предимства. Пробвал си убунту? Осъзнаваш, ли че една ОС не се ПРОБВА, бе селянин. ОС се ползва с МЕСЕЦИ, преди да можеш да кажеш информирано (обратното на това което ти говориш, демек).

    Искаш ли малко примери за ИНФОРМИРАНО мнение, умнико? Ето.

    – Уиндоус забива, Убунту не. ОК, може би Win7 почти не забива. Е, убунту все пак води — защото НИКОГА не забива. 🙂

    – MS Office се чупи, OpenOffice не.

    – Уиндоус не се ъпдейтва автоматично, ако не ти е лицензен, убунту обаче се, защото не е платен и няма лицензни копия.

    – За да ти вървят филмите под Уиндоус, се иска да инсталираш кодеци един час — ако си про. Иначе мои познати са ми се оплаквали че от 12 до 8 вечерта са слагали, махали, repair-вали кодеци, и накрая пак едно кирливо ДВД не им тръгва. Убунту? Инсталираш си mplayer/VLC/whatever, и всичко идва ГОТОВО. Още по-хубавото е, че като инсталираш 2 или повече плейъри, те ползват едни и същи кодеци. На Уиндоус отделните инсталатори на плейъри, всеки се опитва да омаже предния. Как ти звучи това, информираният?

    – Имаш торенти, музикални програми и прочее юзърски нещица и на двете ОС. Само дето линукските торент клиенти не са широко отворена врата за вируси, както беше BitComet навремето в Уиндоус. Само един microTorrent под Уиндоус е сравнително безопасен, всичко друго мирише на вируси отдалеко.

    – А, споменах вируси. Убунту такива неща не лови — не защото няма вируси и за Линукс, и за Мак, има си — а защото начинът, по който ОС е направена, тези неща ги изключва с 99.9% вероятност. Дали знаеш, че допреди Win7 всички потребителски акаунти, които Уиндоус инсталатора прави, са с администраторски права? И като цъкнеш грешен линк, още преди да си мигнал един път, вируса вече е вътре? А знаеш ли, че десктоп обкръженията на линуксите не ти позволяват да си админ? Само ако искаш да инсталираш програма, да разрешаваш достъп до мрежата през определени портове и т.н., само тогава те пита за админска парола, иначе си ОГРАНИЧЕН потребител. Дори да влезе един вирус, се релогваш на админ и го убиваш ръчно, БЕЗ антивирусна, защото той работи в рамките на ограничен акаунт и на практика не може абсолютно нищо вредно да причини на системата ти. Знаеше ли това, гений?

    – Игри? Смело мога да ти кажа, че поне 90% от игрите в момента, дори най-новите, на една и съща система, под линукс задминават Уиндоус. Има някои нови игри, като Starcraft 2, които не са направени да поддържат OpenGL, и ето защо под линукс не вървят добре. Което не е по вина на линукс, а защото фирмата производител на играта я мързи. Това знаеше ли го?

    Писна ми да гледам тук постове като бе кво искате, хората уиндоус знаят, линукса ви е смотан, не става. Дори не сте опитали нещо ново, пък дрънкате, че знаете всичко за въпросното ново нещо. Показал ви някой две снимки на убунту и сте решили че го знаете по-добре от Уиндоуса. Жалки глупаци.

    А по темата на статията, която отдавна не следваме — и конкретно към автора — високопарните общи приказки само ви карат сайта да изглежда като писан от банда неграмотници. Привеждайте конкретни факти и side-by-side сравнения, в противен случай информираната аудитория ще се смее на ваш гръб като пие бира с колеги и приятели, и постоянно ще повтаря — Технюз? Бегай бе, тия само им плащат за разни статии писани за 12-годишни, няма кво да ги четеш, не стават за нищо. Да, аз вече точно това казвам на приятелите си, като излизаме. А знаете ли, че ако този процес се проточи една година (и не, не можете да забраните на хората да ви оплюват, когато си лафят), ще почнете да губите пари от реклами? Осъзнайте се!

  7. zapoznat

    По-смешна статия не бях чел :))))
    Пълни глупости…
    Пиратския софтуер си е напълно същия като легалния, стига да няма някакви промени от кракове и такива…

  8. centilion

    @Deyan Не съм фен на продуктите с най-голяма пазар и не карам Голф 🙂 Но според мен малко прекалявате и пак според мен Линукс няма особени предимства пред Уиндоус (последно се пробвах с Убунту, тъй като не съм Power User).

    Лично аз симпатизирам на продуктите на Майкрософт заради добрата интеграция – ОС, офис пакет, Windows Live и т.н. – супер удобно ми е

  9. Антон

    За sea-gull – Кой нормален човек може да седне да пише на конзола команди, това е някакъв друг език. http://www.youtube.com/watch?v=bvnQE1EAEZY
    Този линк от 2007 ще ти отговори за трудностите, които изпитва обикновен потребител с Линукс . Сега разбира се сме почти 2011.

    Удивително колко свежи спомени имаш от 1993 :)) . Междувременно потребителите се радват на удобства, пробвай и ти ще останеш очарован.

    Apple и Линукс все още глезят потребителите си с пъти повече 3D desktop effects. Аз харесвам тази пищност. 🙂

    Когато нещо не ми харесва или имам предложение, намерия бъг или споделя моя идея отностно приложeние или функционалност – се обръщам директно към този или тези които го СЪЗДАВАТ. И ми се отговаря в рамките на деня. Вие имате ли този лукс :))))))))))))))))

    Няма монополист които да е способен да отговаря на индивидуалните нужди, това означава за всики потребител да наемат универсален програмист, разбиращ от всичко. Няма как да стане. Но пък и потребители те им са научени да не искат много .

    Това е предимството , което монополно-манифактурния бизнес модел не може да предложи, ахилесовата им пета :))))

    Отвореният код е крайно гъвкав в тази насока, способен е да отговаря на най-малката потребителска прищевка, при това free of charge . Защо да живея в монолитността на 18 век , като мога да ползвам предимствана на 22-ри век.

  10. Deyan

    centilion: И WV Golf 2 и 3 са лидери в Перник. Но не значи, че са най-добри. Пазарната икономика НЕ регулира нещата при ИТ технологиите. При ИТ технологиите веднъж като започнеш на една платформа след това е много трудно да мигрираш на друга. Свързано е с много пари, време и най-вече: организацията (фирмата разбирай) може да се случи, че да не функционира няколко седмици или повече, докато всичко мине.
    Да смениш платформата не е , като да си разкараш стария голф на бензин и да вземеш нов на дизел. По-скоро аналогията е като на стария ти бензионов голф да тръгнеш да му махаш бензиновия двигател, за да му сложиш дизелов. По-лесно е да смениш цялата кола, нали ? Но имаш изискване от потребителите ( жена ти например ) да не се сменя старата кола, защото и харесва интериора и тапицерията.

    Потребителите са тъпи, нали ? 🙂
    Напротив, не са, те са хора и просто искат да си вършат работата и искат да го правят без да им се налага да променят стереотипите си и да отделят време да учат нещо ново. Да, ти може да обясниш на жена си – новата кола ще има същите неща в купето – музика, климатик, отварящи се прозорци, шибедах, дори и повече: ел. стъкла, съраунд саунд, ел. шибедах, климатроник, кожен салон, масажорни седалки, поставка за чаши …
    Но жена ти ( потребителят ) казва – не ме интересува, искам си голфа, свикнала съм му, харесва ми, точка !

    Давам ти пример с голф защото виждам, че си фен на продуктовите лидери с най-голям пазарен дял 🙂

    Сега е момента, в който трябва да се замислиш: в случая … ти centilione си потребителя. Аз ти предлагам новата кола с новите екстри, а ти казваш – голфа не е толкова лош, ако беше – в перник нямаше да го ползват. пазарната икономика винаги си регулира нещата. правя евала на голфа, толкова е стар и държи цена и пак е лидер на пазара в перник, въпреки алтернативите, да знаеш, че не е лесно да се постигне това.

  11. Deyan

    Димитър П. -> (у) 🙂
    жреци на стар бог ! 🙂

  12. Димитър П.

    @centilion:

    Не забравяй, че Homo Sapiens сме инертни. Тръгнем ли веднъж по утъпкана пътечка, не искаме да излезем от нея. Това не означава, че Уиндоус е добър. Значи само, че е бил ПЪРВИ. Не е същото.

    Вие, Уиндоус потребителите сте като жреци на някой стар бог — чистите му храма, лъскате плочките, подпирате падащи стари статуи, побутвате старите резета на вратите и псувате лекичко, но нищо не се ремонтира, защото не подлежи на ремонт, и въпросният храм така или иначе си се скапва, в крайна сметка.

    Щом ти, и други, сте съгласни да получавате скапана услуга, само и само за да не се научите на нещо ново, това си е ваш избор. Обаче фактът, че мнозинството от Homo Sapiens са стагниращи и разлагащи се мързеливци, не означава, никога не е означавал, и никога няма да означава, че Windows е по-добър.

  13. centilion

    Леле какво избиване на комплекси стана тук 🙂 Много хейтъри, много нещо 🙂 Ако Прозореца беше толкова лош, хората просто нямаше да го използват – пазарната икономика винаги си регулира нещата 🙂 А този, който сравни Майкрософт с дилърите на наркотици е направо за болница 🙂 Да не би да не са те взели на работа или нещо такова, че си им толкова сърдит? Аз пък им правя евала – предлагат само платени продукти и пак са лидер на пазара въпреки безплатните алтернативи – да знаете, че не е лесно да се постигне това 🙂

  14. Deyan

    sea-gull: вземи и пробвай убунту, трябва ти усб флашка 1 гб и 10 мин. не е нужно да триеш каквото и да било и да го инсталираш, убунту тръгва като live дистрибуция – директно от флашката. Просто я слагаш в усб порта и буут-ваш от усб-то. Ползваш си го. Ако решиш да го инсталираш – има икона на десктопа за инсталация, при което ти тръгва много лесен и готин wizard за инсталиране, който сам ти разделя харддиска и прави всичко необходимо. Докато самото убунту се инсталира можеш да си работиш , да браузваш, да чатиш, да гледаш порно и всичко, което ти душа поиска.

    Не прави коментари без да знаеш за какво става въпрос

  15. Deyan

    sea-gull: глупости говориш, команди в конзола се писаха преди 4-5 години, сега абсолютно всичко се конфигурира графично. и уиндоус има конзола, и се ползва само ако се налага и то от напреднали потребители. и в убунту е така. и във федора, и в opensuse. за другите дистрибуции се налага, но те са ориентирани към професионалните потребители, а не към юзъри.

    В убунту целия хардуер тръгва от раз, без да слагаш драйвери. единствено ако имаш екзотичен хардуер може да се наложи да слагаш допълнително драйвери, но в 99% от случаите всичко си тръгва от раз.

  16. sea-gull

    Аз пък друго не разбирам. Какво ще значи това аз 200 лева излишни нямам. Масово народа си сменят мобилните тлефони на 3-6 месеца и дават по 200, по 300, по 500 че и по 1000 за нов телефон, то не щеш ли айфон не щеш ли хтц и прочее мацацки. При положение че старият телефон ни най малко не е развален и си работи добре, но просто им е омързнал. Но иначе аз 200 лева излишни нямам – хайде някой да ми обясни това с излишните пари.
    И още нещо, работил съм на Уин с МС програми, на Уин с опен-сорс програми (опенофис и др.) и на Линукс с опен-сорс програми и драги специалисти за вас Линукс може да е ОК, но това за един обикновен потребител не си е работа. Кой нормален човек може да седне да пише на конзола команди, това е някакъв друг език. Зз съм обикновен потребител и това не го мога и всеки път траябва да викам един приятел или да му звъня по телефона да спасява положението, кога ли ще ми тегли една…. Сигурно е много гот да си го направиш сам, обаче това сте малко хора.

  17. Антон

    Отдавна са ясни методите на монополистите, окупиране на пазара и спъването на конкуренцията на всяка цена – това нито стимулира развитието, нито гарантира качество. В конкретния случай става с подкрепата на правителства – всички усилия имат една едиствена цел – власт и пари :)), властта от своя страна значи още повече пари – лесни и сигурни :))

    Удобно избягва един момент от погледа на тъй наречените демокрации, където много строго се следи за монопол – все не им стига време да забележат този :)), а иначе е имало време когато Bell е била монополна компания и съда е наредил на се раздели на независими компании, за да няма монопол, нищо че е била частна компания. Но това са били последните години на отминала епоха когато са се намирали и заблудени държавници да вярват в принципи. Сега нещата са прости и ясни – няма качество, има печалби, :)) гарантирани :))

    По закон ако играч държи пазарен дял над 50% е монополист, някой да е чул изявления от комисията за защита на конкуренцията по този повод, иначе си имаме такава комисия, (дано поне си купуват маркови дрешки със заплатите си ), да се е изказала по въпроса защо държавата поощрява този монопол :)))

    Същият закон задължава търговците да предлагат и алтернавни продукти и услуги в случай на монопол :)))

    Риторични въпроси :)))

  18. Deyan

    Microsoft много добре разбират какво постигат, когато не преследват домашните потребители за лицензи. Това е като да даваш наркотици безплатно на деца. Докато хората са си у дома и ползват безплатно се учат на него. И после когато отидат да работят някъде работодателите купуват уиндоуси, защото повечето служители знаят да работят на уиндоус. Проблемът е, че това е незаконно, но се толерира. Както много неща в бг. Никой не ти прави проблем за нелегален софтуер у дома, но дойдат ли по друга причина ушевите у вас – започват да те притискат и за софтуер, музика и филми. Тяхната тактика е да те притискат с каквото могат докато си изпееш всичко. В случая не говорим за закоравели престъпници, а за някой потребител, набеден в нещо, или в който се съмняват за нещо. Например някой педофил източил дектско порно през твоя незащитен wifi рутер, или някой хакер ти хакнал защитения wifi рутер и хакнал пентагона, или изпратил педераски смс-и на яне янев … все тая. идват у вас ушевите и започват да те притискат.

    Затова: ако ще е е безплатно за домашни потребители – да е безплатно, да го регламентират от микро$офт. Ако не – тогава да спрат поддръжката за нелегални копия. Но не им изнася …

    Всеки от вас, който разбира от уиндоус дотолкова, че да се оправя сам с него е имал многократно молби от приятели, познати и съседи от сорта на Абе нещо ми се сбози / бъгна / забави / забива / рестартира компютъра, ела да го погледнеш. Което е досада на Н-та , това означава 3-4 часа преинсталиране, копиране на файлове, инсталиране на драйвери ( които обикновено приятелят ви ги няма и се търсят в интернет ), инсталиране на антивирусни, настройки, кодеци за филми ( защото приятелят ви иска да гледа филми ), скайп, icq, firefox, офис, акробат, плейъри за филми, торент клиент, да не говорим ако има и игри …

    Ужас. В момента един съсед ме моли да му направя тази операция. Само,че аз тази операция съм отказал да я правя преди години още. Ползваш уиндоус – ами преинсталирай си го сам тогава. Не можеш ? Тогава къде си тръгнал да ползваш уиндоус… има фирмички, плащаш 30-40 лв и ти го преинсталират. Не ти се дават ? Значи аз да си губя 4 часа от времето, за да ти спестя 40 лв ? Къде си тръгнал да ползваш уиндоус … инсталирам ти убунту. Поемам грижата в следващите няколко седмици ако нещо не ти е ясно да ти казвам как става, нямаш проблеми. Ако се прецака – пак ще ти го оправя. но уиндоуси повече не преинсталирам ! Фактите са обаче, че не се прецаква. И, че след няколко дни / седмици започват да се оправят. То не е голяма философия. И си работят с години, че и ъпдейти инсталират, че и ъпгрейдват до по-нови версии сами ( защото на убунту става с натискането на един Да бутон когато излезе новата версия ).

    Така, че – който не може да се оправя с уиндоуса сам – да не го ползва. Да вземат да спрат най-накрая поддръжката и ъпдейтите на нелегални копия на уиндоус, или да разрешат официално да се ползва безплатно в домашни условия за некомерсиални цели … или да пуснат уиндоус хоум едишън за 50 лв …

  19. Име

    Антоне – Говоря че не ползвам кракнати Уиндоус, а не Линукс. Сори, не си ме разбрал добре

  20. Антон

    ИМЕ :))) Таланта не ти е в прапагандата 🙂 Когато завоалираш нещата го прави така, че да убедиш сам себе си :)) Линукс няма кракове и ти знаеш това , но и аудиторията го знае :)))

    Не подценявай аудиторията, ако искаш да те взема на сериозно, иначе би си помислила , че си автора на статията и няма да е никак далеч от истината :)))))

  21. Име

    Аз също съм за това да има ИЗБОР! Категорично. Използвам безплатни продукти щом ви вършат работа и са ми удобни, но операционната си я купувам – така съм решил и не мисля да ползвам кракнати версии, това ми е убеждението. Това е моят избор, не ми се занимава с линукс. Не приемам обаче налаганото мнение че трябва да се краква уиндоса – който иска да го ползва, е е редно да си го купи. Нали така

  22. Антон

    Ето умствена занимавка за ИМЕ 🙂 Представи си следния развой на нещата , линукс се развива преди уин и после идва уин и те убеждава колко е по-добре освен за поправката на колата да платиш и за частите, ти ще си дълбоко възмутен, това за тебе няма да е нормално.

    Аз лично бих предпочел от две еднакви услуги, тази – за която ще платя само труда, а частите ще ми предоставят безплатно, ти разбира се си свободен да вземеш другата – плащаш и за труд и за части 🙂

    Скоро електро-разпределителните дружества се пробваха на този номер с такса електромер – прозвуча логично, само все се чудя защо от химическото чистене не ми вземат такса поддръжка на машините, за случайте когато нямат клиенти например, вземат ми само за чистене на дрехи, какво правят с парите после не ме интересува, може да инвестират в совалка – тяхна си работа . В крайна сметка народонаселението бе възмотено от мотивираното предложение.

    Странно как си приличат всички монополисти :)) и колко различно е положението на нормалния пазар – голямо предлагане – това се нарича все още ИЗБОР :)))

  23. Deyan

    За Име: драги, ние сме професионалисти, и използваме каквото трябва, за да си свършим работата. Аз в момента работя на 2 лаптопа – макбук про и един дел с убунту. Уиндоус съм ползвал, когато ти си играл на фунийки на площадката пред блока. Всички трепетно чакахме едно време кога ще излезе новата версия на уиндоус, и си я намирахме на дискети. Първо с 3.0, после 3.1, 3.11, НТ 3.5, уин95 и т.н. По това време redhat linux беше версия 1.0 и 2.0.
    В офисите се ползва уиндоус, защото потребителите като вас си мислят, че след като разбират от уиндоус няма нужда да учат друго.
    Ето тук е проблемът: вие потребителите си мислите, че знаете уиндоус. Знаете, ама друг път. Нито можете да си преинсталирате сами, нито можете да инсталирате драйвери, нито да махате счупени драйвери, нито да работите в safe mode( който между другото много рядко помага ), нито знаете какво е автоматично обновяване, а да не говорим да си го пуснете сами.

    Интернет е пълен с вируси и спам защото има уиндоус – невероятно дебилна операционна система. Но уиндоус сам по себе си е безсилен да прави поразии ако не е в тандем с дебилни юзъри. Тогава вече става всемогъщ.

    Вие юзърите, които си мислите, че знаете уиндоус никога не сте виждали линукс. И си мислите, че го ползват хакери само за да се хвалят колко са им големи пишките. Линукс всъщност е много по-лесен за всекидневно използване от всички уиндоуси накуп. Дори и от мак ос. Слагал съм го десетки пъти на нищо неразбиращи юзъри и до ден днешен са доволни. Няма вириси, антивирусни, не го рестартираш по 5 пъти на ден, не търсиш драйвери и т.н.

    Ще се намери някой разбирач, дето е чел брошурите на Германос и Мултирама и вече много знае, да посочи някой линк и да каже е да, ама уиндоус го ползват 90% от потребителите.

    Бях чел в един кенеф – яжте лайна, милионите мухи не може да грешат.

    За всичко си има причини. Има и рекламни бюджети, и подкупи за разни организации да ползват определени продукти и т.н. Но основното в софтуера е: който е първи на пазара – той е първи на пазара. Освен, ако не фалира преждевременно. Но имайки милиардите , течащи редовно – колкото и глупости да правят ( пример: уиндоус виста) – трудно ще фалират. Нали вие ги храните.
    Юзъра си купил компютър с линукс ( в днешно време се продават и така, едно време беше апсурт ), но го махнал и сложил уиндоус нелегален, щото на уиндоуса има торънти, филми, офис пакет, игри , и всичките му приятели са на уиндоус – ако закъса може да пита някой. само дето от тази глупост страдаме всички ние.

    АКО САМО ЗА 1 ДЕН С МАГИЧЕСКА ПРЪЧКА СЕ СПРАТ ВСИЧКИ УИНДОУСИ В СВЕТА … САМО ЗА 1 ДЕН … ЩЕ СПРАТ И 99% ОТ ВСИЧКИ ВИРУСИ И ЧЕРВЕИ, ЩЕ СПРАТ ВСИЧКИ БОТНЕТОВЕ ( ЧЕТЕ В БРОШУРИТЕ НА МУЛТИРАМА И ГЕРМАНОС ЩО Е ТО БОТНЕТ ) , ЩЕ СПРЕ И СПАМА, ТРАФИКЪТ В ИНТЕРНЕТ ЩЕ НАМАЛЕЕ СИГУРНО ДВОЙНО !

    И за последно:
    Който не може да си оправи сам колата – плаща на други да я оправят. Който си е купил кола, която се чупи редовно и трябва да се ремонтира (преинсталира) редовно – ходи на монтьор и плаща да я оправят.
    Който не поддържа зъбна хигиена – плаща на зъболекари да му оправят зъбите.

  24. Име

    Добре де, не мога едно да разбера – трябва ли да кракваме уиндоса или не, законно ли е това или не е? Освен това щом не е добър уиндоус, защо линукс коментаторите повечето го ползват, и даже не само го ползват а сигурно изкарват и пари от него защото в офиса работят на уин компютри? И последно – защо плащате на монтьорите за колата, не само частите , но и труда – и даже той е по-скъп. Защо още плащате на зъболекарите и на лекарите, на бръснар да ви подстригне и т.н. и т.н…. Подбивате си сами труда и си намалявате стандарта уаважаеми специалисти по линукс!

  25. Георги

    Ще спра четенето на тЕХНЮЗ, ако те не спрат с малоумните поръчкови статии! Неслучайно сте в блеклистата на читанка.инфо, като отразили яворската новина 1:1 и не вложихте грам мислене тогава! Честито за което! А вие някъв жив редактор, който да преглежда какво публикувате – нямате ли? А авторът по-горе виждал ли е последното убунту, а виждал ли е УСУ (БГ убунту с невероятен превод и цялото ни средно образование в секция обучение). Искам да ми се публикува коментара, за да не го публикувам на още 40 места 🙂 ! Не ме разбирайте погрешно, аз симпатизирам на различните от уиндоус операционни системи, не за да съм антиуиндоус, а просто наистина си върша работа с тях. А аз съм в интернет минимум 10 работни часа на ден! Хора (от технюз): вие бяхте наистина добра медия, дори ви ползвах RSS за новини, но за кратко (спрях поради причина, подобна на горната статия), но последната година нещо става?! Ние, четящите ви можем да приемем всяко обяснение, защото знаем, че добър content се прави трудно, но не примаме слугинажа и наказваме с отрицателен вот всеки опит…а с тази статия – кво правим :))) помагаме на мИкрософт икономиката ли????

  26. centilion

    Ползвам и смарт усторйство (Galaxy Tab, преди това HTC тел. с WM6.5 и WM6.1), но от лаптопа не се отказвам за нищо на света 🙂

  27. Антон

    До centilion – чудесна забележка, тъкмо ще отговориш на твойта забележка в светлината на тази статия, коато ти пращам – http://www.engadget.com/2010/08/02/canalys-android-takes-q2-smartphone-market-share-lead-in-us-wit/ , тъкмо въпроса за пазарния дял и потребителитe.
    Идните години племеникът на потребителката, а самата тя ще търсят смартфон и как сега ще и обясните … е да де ма то с компютрите е различно , вярна че с смартфон един user прави това което и с компютър (игрите, които не са се адаптирали към новите условия ще побързат да го направят) , е и още нещо, малък , удобен … с една дума живота си тече идват новите неща :)))) … и да му се невиди сега пък оpen course владее голям пазарин дял, предлаган е от ляво и отдясно … :))))
    И така потребителката те пита , ….ма жанам е аз с това си върша същата работа , защо пламенно ме убеждавахте гат си пазарих комютъра … и ти си на ход :))))
    До Deyan – те да можеха и за въздуха , които дишаме пари ще искат, но още на са му намерили цаката на интернет, това не им пречи да се пробват от време на време :))))

  28. centilion

    Тук стана като форум за open source 🙂 Коментарите обаче не се връзват с: http://marketshare.hitslink.com/operating-system-market-share.aspx?qprid=8#

  29. Deyan_2

    С 2 думи, статията наистина е малоумна, във офиса М$ office ми прави сейф на всеки 2 мин защото с колегите ни писна да виждаме черни екрани по средата на нищото. ДА с легални windows-и сме и офисите са такива, но това не пречи да забиват като по поръчка точно тогавата котато ти трябва най-много. В къщи съм на Ubuntu 10.04 и Windows 7. Какви са ми впечатленията от 2 операционни системи на една машина:
    1. Да започнем с М$ не съм давал пари за ОС. Въпреки това вече близо 2 години не ми е забила или нещо подобно.
    2. Не ми намира web camerata и TV-tunerа вече почти съм я омазал тотално от опити да си инсталирам драйвери за горепосочените устройства.
    3. Не плащам за антивирусна програма, просто съм достатъчно интелигентен потребител за да се предпазвам от вируси. Веднъж на 2 месеца проверявам дали случайно не съм хванал нещо през онлайн скенерите.
    4. Обаждам се един ден на хотлайна на М$, говорим си говорим си и бога ми това момиченце беше толкова мило и отзивчиво че ми се преиска да го сменя с моята, ама бъкел не отбираше от компютри софтуер просто знаеше само едно трябва да си доплатите за новият Windows 7.
    Сега да преминем на Линукса:
    1. Забивал е само по моя вина!
    2. След инсталацията забравих за това как се търсят драйвери за по-стара периферия, просто си имаше драйвери за всичко.
    3. Когато не мога да се оправя с нещо просто правя копи пейст в гоогле и отговора ми е пред очите, не ми се налага да се обаждам на съпорта (въпреки приятният глас на онова иначе така мило момиче).

  30. Deyan

    Антон: да, нека хранят семейства, лошо няма 🙂
    Но това не значи, че ние няма да храним авторите на сайта – наше право е 🙂

  31. Антон

    Към Deyan – този сайт вероятно иска да си запази репутацията, но и те семейства хранят и е лесно , когато угодиш на някой. Сервилността храни, плюс това потребителите може да имат и къса памет :)))

    Показателно е как гордо тази статия стой начело прекалено дълго време.

    Аз обичам пропагандата, но искам да е на ниво, тази е като от началото на 30-те години, много скучна. :)))

  32. Deyan

    Мммдам, поредната ПР статия, написана от лаик.
    Все едно слушам продавач на библии, който продава изцеление и изкупление срещу 19.99 .

    Съчинена статия. Племенникът определено ако има легален уиндоуз ще се забавлява во веки веков с игрите. никога няма да му се налага да преинсталира. и micro$oft са толкова сигурни, че никога няма да се налага да се преинсталира, че дори не ти дават и инсталационно ЦД. Дават ти инсталационен уиндоуз на друг дял на харддиска ( и то не винаги ).

    Ами мили хора, преинсталирането най-често става заради вируси. вирусите заразяват и този дял на харддиска. и инсталирайки нов уиндовз оттам – го инсталираш директно заразен с простотии.

    200 лв за правото на потребител ? напротив, 200 лв на вятъра дадени. единственото нещо, което правят за поддръжка по телефона е да ти активират всяка инсталация на уиндоуз. и ако инсталираш повече от 3 пъти започват да ти се карат, все едно си направил някоя пакост .

    Не давайте пари за тая глупост, по-добре си пийте по едно кафе на ден , че и за дюнерче ще остане.

    би било добре този сайт ако иска да си опази репутацията да не позволява повче публикуването на такива идиотски статии

  33. Digital

    Ай стига горещи кръпки нима ако лелката има някакъв проблем със windows-а ще тръгне да звъни на Micro$oft съмнявам се… Също се съмнявам да получи и някаква индивидуална помощ (ако има някакъв по сериозен проблем)…

  34. gamer

    аман от платени статии тука бе, а бе много сте щедри на даване на нашите пари.Аз съм автомонтиор-защо не вземеш да ми дадеш и по едно кафе на ден за нещо си по колатаси.то така ако вземем на всеки мошеник да даваме ,като и сега даваме на чез тец ит.н., то бая кафета станаха..

  35. Димитър П.

    Към Анета — когато една моя приятелка още знаеше само Windows, просто за проба й инсталирах Debian+KDE на български, обясних й как се инсталират програми, казах й имената на основните пакети (офис пакет, браузъри, messengers, и др. подобни), за да я намеря след една седмица да се пляска по челото и да казва — Колко лесно било да се работи с компютър, Windows повече не искам.

    Така че ако питате мен, проблемът с дали да минем на линукс е чисто и просто мързел. Няма нищо невероятно сложно в тази система. Има 5-6 основни неща, които потребителят трябва да научи, но това е вярно и за Windows. Така че това не е недостатък. Просто тези 5-6 основни неща са различни от Windows-ките… е, и?

  36. Анета

    Ало, към 32-битовите плямпала -за обикновения потребител Linux e по-сложен за използване. А масовият купувач е такъв – неподготвен и средно платежоспособен.
    Я вижте какъв е сегментът на фирмите и на обикновените клиенти на пазара?
    Тук само един е схванал трика на евреите – MicroSoft пръв завладя пазарите и потребителите свикнаха с Неговия интерфейс. Никой не иска да се напъва с нещо по-трудно и различно.
    Въпреки че техните ни го налагат.

  37. георги

    колко ли парички е гушнал автора от някоя фирма започваща с м..аз на работа съм с оригинален виндос и какво пак има познатато send dont send и всичко което го има при пиратските копия.световната мафия завладява и нашата страна и може ли автора да ми каже как така фирмата с м.. продава на оем произдовителите виндос за 9 долата а на мене ми иска една камара пари особено ако не е оем ами box.

  38. !!!

    Не виждам кое в статията е за похвала и браво…
    откровенно смешна поръчкова статия и идиотски изводи.

    едно кафе на ден друг път. Ти когато купуваш компютър що не кажеш да ти направят отстъпка 200 лева и ще им даваш по едно кафе на ден. Тези 200 лева ГИ ДАВАШ НА МОМЕНТА ПРЕДВАРИТЕЛНО. Точно това е проблемът не само в България а и в цяла Източна Европа. Проблемът идва от нямането. Когато НЯМАШ излишни 200 лева не ги даваш и намираш начини. Когато взимаш достатъчно пари на месец за да ти остават, даваш сумата която ти кажат. Чисто и просто – като къпан полицай!

  39. Данаил

    Статията не е коректна, първо защото вероятно е поръчкова, и второ защото е подвеждаща – създава впечатлението че само ако си закупиш т.н. лицензиран софтуер (и то Windows) няма да имаш проблеми. Което не отговаря на истината по никой начин.

    Пример: преди близо година си закупих лаптоп с лицензирана Виста, още веднага му инсталирах УСУ Линукс (който до тогава не бях ползвал) и … до сега не съм превключил на Вистата нито веднъж, а ползвам компютъра интензивно. Просто за мен няма друга ОС, която толкова малко да се пречка на потребителя да си върши работата, както Линукс. Всичко е направено да е удобно и се настройва както поискаш. И начина по който се инсталират и обновяват програмите в Линукс няма сравнение с Windows – това с написване на едно име и две кликвания да имаш инсталирана (и автоматично обновявана!) всяка програма просто няма алтернатива в Windows. Без нерви, без бърничкане – просто автоматично. И безброй други дребни удобства ги няма в Windows. И да не забравяме – всеки Линукс е напълно лицензен и законен софтуер – защото е под свободен лиценз. И при него можеш да се оплачеш за проблем и да намериш решение – дори в 2 през нощта – защото има добра общност. И имаш директна връзка с разработчиците на програмите, коeто го няма в Windows. И мога да стартирам от жив диск, или да го дам на приятел – пак за разлика от Windows.

    Друг пример – Mac OS е многократно по-евтина от Windows и предлага по-приемлива схема на лицензиране. И също е лицензиран софтуер.

    Е какво, обективна ли е статията или подвеждаща?

  40. Мирослав

    Едно не разбирам от коментарите тук. Да не би да искате да кажете че е нормално да ползваме нелегално нещо , което има цена, висока или не – това решава продавачът!!! Който не му изнася, да не си купува софтуер Уиндоус. Какво защитавате всъщност? – към критикуващите ми е въпроса, които преобладават тук. За мен казусът е пределно ясен – има продукт, защитен със съответните права и със съответната цена. Никой няма право да го краде за собствена употреба, камо ли да продава, подчертавам – ДА ПРОДАВА ОТКРАДНАТ ПРОДУКТ!!!
    Така че статията си е на място – браво на автора!

  41. Димитър Д.

    Нищо лично, но който е писъл статията или му е било платено да защити нечии интереси (всички знаем на кого), или няма абсолютно никаква представа за това което пише. И в двата случая не ви прави чест и тази статия си е голяма излагация.

  42. Николай Шопов

    Така, за игрите на линукс добре – емулатор или линукс ориентирана такава. Линукс притежава неща, които при Уиндоус ги няма и обратното. Лично аз имам и двете, но предпочитам Линукс, рядко ребуу-твам на Уиндовс, и то е повече за некъв гейминг. Другото което е, че Линукс е малко трудничък и стряскащ за обикновенния потребител още повече лелка. Лицензирани копия на Уиндоус няма да почнат да се ползват масово в България дори когато заплатата ви стане от рода на 2000лв. няма какво да се заблуждаваме, все пак сме българи. Според мен, когато човек си купува нов компютър ще иска да има ОС която е имал и на стария, понеже е изградил навици със нея и няма да се затормозява да преоткрива нови безсмислени неща и настройки от М$. Това се отнася за повечето потребители, малко са тези, които се решават на промяна и са готови да приемат предизвикателството на неизвестната среда с новата ОС. Като цяло е добре при покупка купувачът сам да избира ОС, а не да има набита такава.

  43. Тошо Тошмев

    Статията е поръчана… маркетинг, пи-ар, програмиране на общественото мнение, таргетиране на продукт… супер.
    Но множеството на глупостите в коментарите под мехотворната статия са дори повече от съдържащите се в нея.
    Но едно нещо трябва да се отчете – авторът на статията (без значение от пола му) е прав; повечето младежи набедени за консултант-продавачи говорят откровенни глуспости. Но може би това е продиктувано от данъчната основа на онова, което плащат като данъци – с думи прости – тяхната заплата. Но идеята е да се продава на максимална печалба – нали!? Тук няма праведни – от автора до коментаторите и от продавачите до купувачите; за политиците да не говорим…
    Така естествено можем да стигнем до тезата, че цената на софтуера, в частност на Windows, е доста висока. За себе си не съм убеден дали наистина отогаваря на качествата на продукта като функция от средствата дадени за разработка и проектиране, огромните екипи от хора въвлечени в тези процеси и чистата печелба на една корпорация… тук също не вярвам да има спор. Но мегаломанщината няма граници…
    Това, обаче, което бих искал да споделя е резон на безумните коментари, високопарно изписани под статийката. Когато си купиш Опел Корса и си я караш славно цели 8 месеца и на края греда… от Опел пускат новата Корса. Отиваш при дистрибутора и казваш искам да си ъпгрейдна Корсата до най-новия модел. Продавача казва, това ще ви струва X пари, което е разликата от цената на нов автомобил А (Корса – новият модел) и B – вашия употребяван автомобил. Като се добави този X към цената на вашия употребяван автомобил C, когато е бил нов – в момента на покупката преди 8 месеца (сиреч Х + С), сборът им неминуемо е по-голям от цената А. И какво правим?! Или ще бъдем гъзари и ще караме винаги последната Корса, което неминуемо води до по-високи разходи за гъзарите и по-големи печалби на Опел. Другият вариант е да ни се досвиди тази разлика и да си останем псевдо гъзари със старата Корса и да живеем с мисълта как сме се прецакали с 8 месеца. Дали някой консултант-продавач ни е подвел или не сме могли да устоим на моментното си желание… кой знае?!
    Та за тези, които си купуват компютър с операционна система, защо не планират малко по-добре купуването му, а не след това да казват ама те искат повече пари… но въпреки това ъпгрейда от Windows Vista към Windows 7 e значително по-ефтин 😉 от закупуването на Windows 7. А този, който мисли за ъгрейд трябва ли му наистина Windows 7 или просто иска да е гъзар.
    В страни от това, авторът на статията е прав за едно нещо – лицензираният софтуер спестява време, в което или можем да се забавляваме, или да почиваме, или да изкарваме още пари… какъв с смисълът да се търсят хакове за определен ъпдейт или функционалност или къде е смисълът да си инсталираш OS и да прекараш една седмица в търсе на драйвъри за туй, за онуй; и когато ги намериш/компилираш/напаснеш/настроиш се оказва, че не можеш да играеш на тази игра, не можеш да се вържеш по мрежата с компютъра на брат и да ползваш файловите му ресурси просто ей така… и хиляди други Линукс неща.
    С този коментар не защитавам Microsoft и не слагам под въпрос множеството качества на Линукс и Open Source проектите като цяло, а казвам само, че разни статии се пишат по поръчка и носят печалби на поръчителите им, но се появят и множество гневни коментари, граничещи само със самия ъпсурд на статията. Мисълта ми е, че поради мързел за мислене или оставаме гневни с кошница пълна с прекрасни заместители, или си купуваме нещо абсолютно ненужно… Е в крайна сметка от двата типа хора, които не знаят какво искат и какво дефакто им е нужно печелят едни и/или други компании в бизнеса с продукти и/или заместители. И не е въпроса в тяхната печелба, защто иначе не биха били комерсиални организации, а в това, че вместо да се възползваме от предимствата си на потребители, но преди всичко на хора като граждани, ние си затваряма очите и предпочитаме да си мрънкаме и недоволстваме. В крайна сметка не става дума за ядрена физика, а за простички сметки със знаци + и -; нищо повече….

  44. noncho

    Ми като потребител аз звъннах на Майкрософт след като излезе 7 да питам какви пари ще ми струва ъпдейт от легалната Виста на лаптопа ми, от там ме препратиха към партньорите им и от там след 1 седмица ми отговориха нещо от типа на 296 лв. Еми айде със здраве тогава… Има Линукс има и оупън сорс програми, пък героинята нека е чувала, че игрите вървят само на уиндоус.

  45. Димитър П.

    Има добри саркастични коментари, затова няма да ги дублирам.

    Според мен тази статия е поръчана и платена от Micro$oft България.

  46. Борис

    Статията може и да има смисъл, но само за тези, които имат излишни пари и нямат опит/познания/нерви. Все пак когато ходиш на работа го правиш, за да изкараш пари. Когато не си слагаш оригинален софт пак работиш, за да си спестиш пари. Докато има възможност всеки ще използва, а на който не му се занимава ще си плаща. За толкова години съм спестил толкова пари от софт, че да си купя нова кола и ако трябваше да избирам между нова кола и да си плащам за софт, който ще ползвам 2-3-20 месеца…

  47. lucky

    За кого е тази статия? Те нещата при търговците са по този начин мноооого отдавна. После в БГ не е целта да се продава софтуер защото сме бедни. Всичко по горе е ясно,но какъв е извода и кого ползва тази статия? Абе четете и се учете!

  48. Евок Севок

    Мдам, хорицата яко ги работят по магазините. Инсталират им пиратски версии, после вирусите са на ход, компютърът се скапва, човечецът се връща в магазина да пита какво да прави и същите тиквеници му казват: инсталирал си си пиратска версия. Шаш!
    Това ако ми се беше случило на мене, веднага щях да мина на Линукс.
    Между другото, аз съм на Линукс… много, много отдавна.
    Тя и тази история е много отдавна.
    Та статията има смисъл значи…

  49. Миро

    200 лв за оем-ка да бе да?!!?! Да не съм луд. Не съм толкова богат за да плащам за софтуер, когато заплатата ми стане 2000лв. тогава ще си купя оемка с комп. Да не говорим, че ритейла е 500лв. !!!!!! Уауу…айдеееееееее.

  50. аз

    Ами за игри си има конзоли, за работа си има линукс.

  51. Mihail

    Идеята Ви за статията е била добра, но познанията които имате не Ви позволяват да я напишете. Нищо лично, просто не подхожда на сайт с претенции да допуска такива недоразумения.

  52. RED

    Е на това се казва тъпа и безмислена статия.
    Всичко ще си купя и офис и windows и winrar и bsplayer и и flextype(макар че е мега тъп кирилизатор и трие шрифтове в тъпия windows) и всякви други програмки,Той само офиса е 600 лв.
    И ко прайм вземам си комп за 700 лв и давам още 1000 за софтуер:)

  53. dis

    А нима ще си плати и за игрите за геймърския компютър? Или те вече не са авторско право?

  54. иван

    и още нещо…а струва ли си ми кажете човек да си купи компютър и да не може да му ползва капацитета. Не за друго а защото трябва да купува лиценз за всяка програма, която иска да ползва (офис пакет, игри и т.н.). Защото ако един обикновен потребител тръгне да си купува всичко това къде ще му излезне края, тогава няма да е едно кафе на ден, а 10 или 20 кафета, което е мнооого повече. И всичкото това, за да се чувства като Н. В. Потребител :D:D:D
    В общи линии нивото на стандарт в България още не е достигнал нивото, когато хората масово биха могли да отделят от заплатите си за да си купят лицензиран софтуер, оригинално двд и т.н. Може би след 20 години…

  55. иван

    Хахаха толкова смешна статия отдавна не бях чел. За какво качество говорят точно при Windows? А относно заглавието – аз си пия кафето на ден и си цъкам Linux. И се чувствам като истински удовлетворен потребител, а не като ограбен от Micro$oft такъв. За какво му е на човек Windows поддръжка, там всичко е от рода на Next-Next-Finish. Падате ми в очите със статии като тази!

  56. Gamer

    Авторката е жена – личи си по стила. Наистина много глупости на едно място. Махнах лицензирания си Windows 7 на втората седмица след един куп главоболия и си инсталирах пиратска версия свалена от торент сайт – работи много по безпроблемно и е почистена от един куп излишни глупости.
    За поддръжката изобщо няма да говорим – който не се е обаждал на съпорта на Майкрософт, той не знае…
    Освен това защо в България Windows струва 200 лв, а във Великобритания например има оферти и по 30 лири?

  57. any

    Къде сега да пуснем статия, че има и други ОС, и че пари дадени за Винбоз са пари хвърлени на вятъра. И защо статията не си е дописала, че има безплатна ОС, кято е в пъти по-добра от виндоз и че лелката може да си поръча нея. А зад магическото уредче сплитър има друго магическо като такова и се казва антенен усилвател и няма снежинки.

  58. trim

    Не бях чел толкова глупости на едно място.

Коментар