Онлайн „очи и уши” за водоразпределителната мрежа

Израелската фирма TaKaDu, разработчик на софтуер като услуга (SaaS) за мониторинг на водни инфраструктури, привлече неназована сума рисков капитал от Emerald Technology Ventures и съществуващите си инвеститори Giza Venture Capital и Gemini Israel Funds. Новината заслужава внимание, заради същносттa на мониторинговата система, която компанията лансира.

TaKaDu осигурява мониторинг на водните инфраструктури във вид на услуга, която действа като “онлайн очи и уши” на мрежата. Моделът "софтуер като услуга" на фирмата позволява на ВиК дружествата да намалят загубите на вода и да подобряват оперативната ефективност на мрежата, без да внасят промени в нея и без да правят крупни капиталови разходи, съобщи GreenTech.bg.

Налице са известни прилики между електрическата мрежа и водноразпределителната мрежа. И двете са инфраструктури от решаващо значение за обществото, които обаче се разрастват, застаряват и най-често се планират “на парче”. И в двата случая, въпреки че има известна доза интелигентност в структурата на мрежата, системите не са много ефективно свързани.

Това може да се промени с решения от типа на израелската система. Тя е базирана на математически и статистически алгоритми, които използват показанията на съществуващото оборудване за измерване на водата – дебит, налягане, качество, мътност и др.

В света има сериозен проблем с достъпа до питейна вода. Сушите и глобалното затопляне допринасят за това допълнително. Но на микро ниво мрежите за пренос на вода са също част от проблема. Според Световната банка, глобалната загуба на водни ресурси възлиза на 25% до 30%. По същество става дума за остаряла инфраструктура, спукани тръби и кранове.

Типичното ВиК дружество почти няма видимост в собствената си мрежа. Фирмите за вода обикновено научават за течовете чак когато се обади потребител, за да съобщи за проблема.

Предимство на SaaS системата е, че TaKaDu взема данни от съществуващи сензори, метеорологични, акустични и GIS данни, за да позволи поддръжката на една същинска “смарт” водна мрежа. ВиК дружеството може да подобри своите планиране и прогнозиране, спестявайки пари и ресурси в този процес.

Освен всичко това системата на TaKaDu може да предотврати – седмици или дори месеци предварително – значими инциденти, алармирайки за малки промени, които традиционно предшестват течовете и други аномалии.

TaKaDu присъства на пазарите в Европа, Австралия, Латинска Америка, Израел и САЩ. Компанията продава чрез партньори като IBM и Schneider Electric, а не директно на ВиК дружествата.

по темата: „Онлайн „очи и уши” за водоразпределителната мрежа”

добавете коментар...

  1. miteto

    Нещо съм предубеден за тези израелски фирми и не е като да е без основание.

  2. Валери

    За теча сигурно имат ултразвукови сензори, които при и най малък теч веднага сигнализират в Центъра и излиза на дисплея, район, улица, номер и силата на теча. Елементарно Уотсън, но трябва да се измисли и реализира, браво. Така е за всичко.

Коментар