Как да направим зелен домашния си офис?

Когато става дума за зелени офиси и зелени бизнес сгради, мнозина кимат скептично – сам човек колкото и да се старае, не може да направи много, ако у шефството няма воля офисът да стане по-екологичен. А на шефовете в много случаи хич не им е до неща като LED осветление и кошове за разделно събиране на отпадъците. Добрата новина е, че тези, които имат възможността да си работят вкъщи, в домашния си офис, могат да направят много.

Ето няколко идеи от GreenTech.bg как домашният офис може да бъде по-зелен:

Потреблението на енергия

Голяма част от електрониката “яде” енергия дори и докато не работи активно, т.е. докато е в “стендбай” режим. Можете обаче да обзаведете контактите с таймери, които автоматично прекъсват самото електрозахранване. Те се настройват така, че потребителят сам определя часовете на включване и изключване.

Използването на енергийно ефективно осветление е друг вариант за “раззеленяване” на домашния офис. Изгоряла ви е крушка? Сменете я с енергоспестяваща. Така неусетно ще подмените осветлението в домашния офис, иначе инвестицията за подмяната на всички крушки наведнъж може да ви се стори шокираща.

Ако ползвате настолна лампа, вече има доста приятни LED лампи за бюро, имайте ги предвид.

Използвайте презареждащи се батерии – една акумулаторна батерия заменя 400 батерийки за еднократна употреба.

Зелени офис материали

Най-лесно е да започнете да използвате хартията по-ефективно: ако ще разпечатвате документ, който не е официален и няма да се представя пред други хора, можете да го разпечатате на обратната страна на вече употрeбен лист. Оползотворявайки празната страна на този лист, можете да си отдъхнете, че сте използвали всяка частица от хартията, отнела живота на някое дърво.

Преди да разпечатвате обаче помислете нужно ли е изобщо да засилвате този документ на принтера?

Ако ви предстои избор на нов принтер, вземете такъв, който печата двустранно. Ще спестите пари за мастило и ще си улесните пестенето на хартия.

По-нататък рециклирането и пестенето на ресурси са въпрос на добро желание и малко фантазия. От оформена и залепена стара хартия например може да се направи моливник – а ако въображението работи добре, всеки друг уж непотребен материал може да се окаже отново полезен или най-малкото да разкраси пространството наоколо.

E-отпадъци

Почти всичко от домашния офис ще се озове в депото за боклук един ден. Някои материали обаче не бива да попадат там, защото съдържат токсични елементи. Старата офис техника, компютри и телефони, а също и батерии е по-добре да се предават за третиране и рециклиране.

Списък на фирмите, които се занимават със събиране и третиране на е-отпадъци, има на сайта на Министерството на околната среда и водите – и се поддържа актуален. Освен това във все повече магазини могат да се намерят специализирани кошове за изхвърляне на мобилни телефони, на батерии и т.н.

Рециклирането е наложително и при луминисцентните “пури” и енергоспестяващите крушки, които също съдържат токсини.

Коментар