Технология на Intel пази футболистите

Intel си сътрудничи с експерти от индустрията и няколко университета, за да разреши проблема с травмите на главата, причинени от играта американски футбол, съобщи компанията.

Като използват суперкомпютри и работни станции, базирани на процесорни технологии на Intel, изследователите симулират сблъсъци, за да изучат влиянието им върху мозъка и да използват тази информация за създаване на нови каски за футбол, които намаляват риска от краткотрайни и дълготрайни травми.

Intel, Riddell (водещ дизайнер на каски и защитна екипировка) и изследователи от няколко американски университета демонстрираха новата технология на конференцията SC10 в Ню Орлеанс. Симулираните удари се обработват от работни станции и клъстъри, базирани на процесор Intel Xeon, или от група свързани компютри, които бързо изчисляват, визуализират и оценяват риска от травма по време на сблъсък.

Симулациите стъпват на компютърни модели от партниращи университети, като някои от тях включват реални данни от удари на терена, използвайки Riddell HITS (Head Impact Telemetry System) – разработелна от компанията технология, вградена в каските, която предоставя данни в реално време, свързани с травми на главата.

Моделите визуализират ударите върху мозъка и позволяват сравнения между различните точки на въздействие, които са забелязани и могат да доведат до сътресение, и подобни удари, които не причиняват никаква травми. В близко бъдеще те могат да помогнат и на докторите да диагностицират реални травми на главата.

Нито една екипировка не може да предотврати травмите на 100%, но Intel работи и с Mayo Clinic, за да ускори процеса на обработка на медицински сканове. В този случай скановете на черепа, които бяха направени с процесори Intel Many Integrated Core (MIC), са ускорени близо 18 пъти.

По време на събитието Intel говори и бъдещи технологии, базирани на процесорите Atom, които могат да бъдат вградени в каски и по безжичен път да прехвърлят данни към сървъри и облачни мрежи, измерващи риска от травми и влиянието им в реално време.

В комбинация със симулациите на удари това може да предпази играчите по-добре, като идентифицира веднага потенциални травми, така че лекарският екип да реагира по-бързо и да има информация, веднага щом стигне до играча на терена.

Коментар