Вграждат оптичен компресор в чиповете

Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего (UCSD) демонстрираха компресор на оптични импулси, който ще се вгражда в интегрални схеми, изпълнени по технология CMOS.

Компресорът ще се използва за оптично мултиплексиране с времеделенe (OTDM) в бъдещите ултра бързи силициеви фотонни схеми, съобщи университетският сайт ucsd.com.

Бъдещите микросхеми ще използват вътрешни оптични съединения за предаване на информация

За получаване на къси мощни импулси компресорът използва дисперсионна оптична решетка. След компресията импулсите стават седем пъти по-къси от импулсите на изходния сигнал.

Изследователите начело с професор Даун Тан твърдят, че за първи път със средствата на CMS технологията е създаден компресор, чиито параметри са подходящи за OTDM.

Бъдещите микросхеми, изготвени по CMOS, ще използват вътрешни оптични съединения за предаване на информация. Отделните канали ще се обединяват чрез задействане на компресори за импулси и други фотонни компоненти.

Оптичните съединения превъзхождат по скорост медните, които се използват в днешните чипове. Освен това оптиката консумира по-малко електроенергия и отделя по-малко топлина.

Коментари по темата: „Вграждат оптичен компресор в чиповете”

добавете коментар...

  1. Инетко

    E to добре, но как ще решат проблема с оптичните логически елементи, защото за да стане на процесор, нещото трябва да може да смята. В крайна сметка тази светлина нали трябва обратно да се превърне в електрически сигнал, а оттам във видео сигнал за да прочетем резултата накрая. А оптическите приемници са бавни. Ще трябва да конструират накрая решетка с обратно действие която да разкомпресира прекалено късите оптични импулси.

  2. Валери

    Да сме живи и здрави още някоя и друга година ще има и холограмни устройства, наследници на телевизорите. Срока е 2016г. и ще видим дали ще се спази. Аз мисля, че ще е 1 или 2 години по рано. Това е от японците, да видим другите как ще отговорят.

  3. Chip

    страхотно постижение, оптиката е бъдещето на чип технологиите, а също и нанотръбите

Коментар