Нова технология подобрява LCD панелите

Нова разработка на Sony намалява времето за реакция на течнокристалните дисплеи. При тестове на технологията Hybrid FPA времето е било снижено до 3 милисекунди, съобщава японската компания.

Освен подобряване на изображението при гледане на 3D и видео с висока кадрова честота, технологията повишава стабилността на панела в процеса на производство и след продължителна експлоатация.

Още една полза от Hybrid FPA е увеличената ефективност на производството за сметка на опростяване на технологичния процес и намаляване на времето.

Създадената по-рано от Sony технология FPA използваше течни кристали с вертикално изравняване (VA). При нея един от начините за намаляване на времето за реакция се явяваше придаването на предварителен наклон на молекулите на течните кристали.

FPA използва ориентиращ слой, който в процеса на изготвяне на дисплея излъчва в ултравиолетовия спектър под въздействие на приложено напрежение. В резултат на това се получава равномерна и стабилна ориентация на молекулите, която подобрява не само времето за реакция, но и контрастта. Освен това се елиминира „ефекта на паметта”, който възниква при продължителна експлоатация.

Hybrid FPA подобрява още повече характеристиките на дисплеите, като подлага молекулите на предварително изравняване от едната страна на подложката. В резултат намалява времето за реакция, особено при понижаване на напрежението, и допълнително е повишен контрастът.

по темата: „Нова технология подобрява LCD панелите”

добавете коментар...

  1. Валери

    Доколкото разбрах, е необходимо да се подаде пилотно напрежение, което съответства на действителното изображение в ултравиолетовия спектър на дисплея, което предхожда действителния видим сигнал на изображението. Тогава времето за реакция би трябвало да е под 1ms/зависи от скоростта на ориентация на молекулите/ а контраста много по добър от Hibrid FPA. Би трябвало да стане, но човек знае ли?
    Коя година ще се предлагат холограмни TV, компютърни системи и устройства. Остават Ви 5 години, така сте обещали!

Коментар