ИКТ браншът застана твърдо зад домейна „бг”

Браншовите организации от сектора на информационните и комуникационни технологии подкрепиха позиция на Българска уеб асоциация (БУА), че е наложително в най-кратък срок да бъде въведена процедура за подаване на възражения в рамките на процедурата IDN ccTLD Fast Track на ICANN за домейни на националния език.

Становището по темата за регистриране на съчетанието “бг” като домейн от първо ниво на кирилица, е изпратено до Първан Русинов, заместник-министър на МТИТС, отговарящ за информационните технологии и съобщенията. Зад него застават БУА, БАИТ, БАСКОМ и Български ИКТ Клъстер.

През последните години, българските интернет потребители много ясно показаха в проведените дискусии и анкети, че единственият приемлив вариант за български домейн на кирилица от първо ниво е съчетанието „бг”, се казва в писмото. Всяко друго предложение е недопустимо, с оглед на настроенията в страната, и ако се стигне до там друго предложение за домейн да бъде избрано, то няма да може да получи обществена подкрепа, смята ИКТ бизнесът.

Становището препоръчва също бордът на ICANN да включи изискване за подробен и мотивиран отговор при отказ за регистрация на заявен стринг. Подобна възможност ще бъде от полза на заявителя с отхвърлена кандидатура и ще предостави възможност за внимателна преценка какво би могъл да направи впоследствие и дали си заслужава да обжалва решението, или да промени заявката си.

През февруари т.г. МТИТС изпрати заявление до ICANN за стартиране на първия етап от процедурата за одобрение на съчетанието „бг”. Тези символи бяха предпочетени от интернет общността в България и официално подкрепени от няколко браншови и неправителствени организации, припомнят от министерството.

На 18 май обаче МТИТС получи отказ да бъде регистрирано съчетанието “бг”.  В същото време бързата процедура няма механизъм за подаване на възражение.

ICANN отхвърли предложението “.бг” с недостатъчно ясни мотиви. От интернет регулатора посочиха единствено, че съчетанието е “объркващо подобно на съществуващ TLD“, като се предполага, че това е бразилският домейн .br.

Мнозина потребители изпратиха писма до интернет регулатора с искане за право на обжалване, а сдружението Унинет се обърна официално към ICANN с молба да публикува мотивите си за отхвърляне на предложеното от България съчетание “.бг”. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, от своя страна, призова за експeртна подкрепа на българската кандидатура за национален домейн “.бг”.

В момента ICANN провежда обществено допитване във връзка с изминалата година от пускане на процедурата. Онлайн проучването е насочено към всички заинтересовани интернет потребители и цели да събере мнения по процедурата. То ще продължи до 17 декември т.г., а мнения могат да бъдат изразявани само на страницата на ICANN.

по темата: „ИКТ браншът застана твърдо зад домейна „бг””

добавете коментар...

  1. .bg

    Егати безсмислицата! Освен изкуствено завъртане на машинката, за да бъдат принудени потребителите да се охарчат, за да си запазят домейните повторно, друг смисъл не виждам. Въвежда се ужасяваща бъркотия, единствено за облагодетелстване на някакъв тесен кръг. Разумният отговор трябва да бъде бойкот на всякакви изкуствен пръкнати TLD!

  2. Валери

    Прибавете едно р, и да стане рбг.

  3. TX

    Ако домейните са изцяло на кирилица тоест име.бг а не ime.бг не виждам какъв е проблема! Отделно буквите си зависят от самия шрифт който се ползва в операционната система и съответно в полето за въвеждане на адрес в браузъра.

    Ако пак ни отрежат по добре да си направим собствена мрежа с днс сървър и да се оправят тия от ICANN!

Коментар