Нови подходи правят вятъра все по-използван източник на енергия

Когато става дума за използване на силата на вятъра и превръщането й в енергия, може би най-популярната представа, която изниква в съзнанието, е тази за турбините с перки тип „вятърна мелница”, високи до към 120 метра.

С това обаче далеч не се изчерпват възможностите за превръщане на движението на въздуха в източник на енергия. Множество технологични компании се опитват да усвоят по различен начин този потенциал. Използването на балони и хвърчила е един от подходите.

Компанията Magenn Power, например, планира конструкция на балон, пълен с хелий, който наподобява по-скоро перка на вентилатор. Балонът, издигнат високо в атмосферата, ще бъде въртян от вятъра. С помощта на вграден в устройството генератор ще се произвежда енергия, която посредством специалните въжета за поддържане на балона ще достига до земята.

Едно от сериозните предимства на балоните е, че за разлика от наземните турбини, те могат да усвояват стабилните и постоянни въздушни течения. Балонът на Magenn Power ще бъде пускан на височина от над 300 метра, казва изпълнителният директор на компанията Мак Браун.

Предимство на генерираната от вятъра енергия е също и фактът, че генераторите са безвредни за околната среда. И тъй като индустрията за производство на енергия от вятъра все още не е узряла, има място за множество нови идеи, както по отношение на самите технологии, така и в приложението им.

От Magenn, например, планират продажбата на 4-киловатови генератори-балони на селища в Пакистан и Индия, които нямат електричество. В по-далечното бъдеще пък се мисли за свързване на новия тип генератори към електрическите мрежи на Северна Америка и Европа. Идеята ни е силата на вятъра да може да се ползва навсякъде, казва още Мак Браун.

Хвърчилата също са уреди, които намират приложение като генератори на енергия. Компанията KiteShip, например, вече е разработила хвърчила, специално създадени да намалят разхода на гориво при корабите. Едно такова хвърчило е по-голямо от футболно игрище и може да намали разхода на гориво и съответно вредните емисии до 20 процента, съобщават от компанията.

Друга компания, този път италианска, също разработва генератор, работещ с хвърчила. Те въртят гигантска наземна структура и благодарение на това движение се произвежда енергия.

Компанията Briza Technologies пък работи по идеята за специални турбини, поддържани във въздуха. Функцията на една такава турбина е да улавя бързите ветрове, характерни за високите слоеве на атмосферата над морската вода.

На Sky WindPower обаче принадлежи едно от най-интересните приспособления. Става дума за устройство, което улавя силните ветрове на височина от 4,5 километра над морското равнище, става ясно от сайта на компанията.

Многобройните опити на различни компании да произвеждат енергия от вятъра подсказва, че тази област е доста перспективна и вероятно тепърва предстои индустрията да усвои по-мащабно потенциала на въздушните течения.

Коментар