НАСА-софтуер подобрява визуализацията в болници

Когато Джеймс Тилтън започнал да разработва своята програма за подобряване на географски изображения за НАСА, и през ум не му е минавало, че този софтуер един ден ще намери място в лекарския кабинет.

След 25 години усъвършенстване на сложния алгоритъм този софтуер попаднал в ръцете на Фиц Уокър, главен изпълнителен директор на института Bartron Medical Imaging Inc., който от своя страна модифицирал програмата за медицински цели.

В началото софтуерът бил създаден да помага на компютрите да обработват изображения с нарастваща сложност. Идеята не е нова, но била един допълнителен бонус за изследователите, които анализират сателитни снимки на Земята.

Сега обаче софтуерът на Тилтън ще подобрява медицински изображения, за да позволи на лекарите да откриват по-добре различните видове нередности в организма. За целта Barton Medical Imaging Inc. е добавил цветен компонент в софтуера, осигурявайки изображение на дълбочината и евентуално на пигментацията на човешките органи. Софтуерът ще се използва при анализ на медицински изображения като ЯМР, мамографии, ултразвук и дигитални рентгенови снимки.

Това е като да преминеш от стандартния дисплей към екран с висока разделителна способност. Те използват стандартната визуализация за показване на изображение с висока разделителна способност и анализ на изображението чрез моя софтуер", обяснява Тилтън, компютърен инженер в космическия център „Годарт“ при НАСА.

Той обяснява и как старият начин за анализ на изображението е правен на базата на пиксел, ограничавайки на количеството информация, което може да се види. Според Тилтън, софтуерът му позволява по-точно и по-пълно разбиране на данните.

Сега работата на Тилтън, замислена за анализ на сателитните изображения на Земята, има ново място на приложение и нова цел. На база на този програма от 1993 г. насам Bartron разработва системата за медицинска визуализация MED-SEG.

Ние я променихме по такъв начин, че да ни позволява да се справяме с различни условия, както и да я използваме по начин, о който всеки лекар може да види данните и да ги анализира“, казва Фиц Уокър. Системата позволява данните да се съхраняват, съобщава, обработват и да се показват вът или извън компютърните мрежи. Въпреки промяната на софтуера, за да отговаря на определени медицински спецификации, сърцето на системата си остава алгоритъмът на Тилтън.

Уокър е убеден, че новата система би могла да спасява животи. Той подчертава и, че софтуерът не налага провеждането на обучение на медицински персонал. "Всеки може да стартира системата… цялата идея е това да бъде евтин инструмент. Парите на данъкоплатците са това, което помогна за разработването на тази система, и именно данъкоплатците трябва да получат добра стойност насреща", казва той.

Американската Агенция по храните и лекарствата вече е одобрила система за клинични проучвания. Те трябва да започнат през следващите шест месеца.

Коментар