Свирепите зими се дължали на глобалното затопляне

Противно на интуицията е, но е истина, твърдят учени: поредицата от смразяващи зими из Европа, наблюдавани през последното десетилетие, се дължи до голяма степен на глобалното затопляне, пише GreenTech.bg.

Виновникът, според ново проучване, е отдръпването на арктическия повърхностен лед, който до края на този век, ако продължава да намалява с все същите темпове, ще започне да изчезва всяко лято.

Установеният от учените механизъм утроява шансовете бъдещите зими в Европа и Северна Азия да бъдат също толкова свирепи.

Зверски студено време причини хаос из Европа през зимните месеци на 2005-2006 г., падане на сняг в южната част на Испания и смъртоносни студове из Източна Европа и Русия.

Друг свиреп студен период удари континента през 2009-2010 г., подарявайки на Великобритания най-студената зима от 14 години насам и причинявайки хаос в транспорта из целия континент. Тази година изглежда сценарият е на път да се повтори.

На пръв поглед тези “повеи” на хлад изглеждат в противоречие със стандартните сценарии за изменението на климата, според които температурата на Земята постепенно се покачва, вероятно с около пет-шест градуса по Целзий до 2100.

Скептиците относно изменението на климата, които поставят под въпрос сериозността на глобалното затопляне и вината на хората за това, сочат подобни студени сезони като потвърждение на съмненията си. Учените обаче настояват, че не може да се правят такива изводи. Новите им изследвания сочат, че именно глобалното затопляне действително допринася за свирепите зимни студове.

Повишаващите се температури в Арктика стопяват плаващите ледове в региона. Те са намалели с 20% през последните три десетилетия.

Това позволява по-голяма част от слънчевата радиация да бъде погълната от тъмно-синьото море, вместо да се отрази и да се върне към космоса заради отразяващия ефект на леда и снега. Така се ускорява процесът на затопляне. Нещо повече, което е и по-критично за метеорологичните условия, така се създава огромен източник на топлина през зимните месеци.

“Да речем, че океанът е нула градуса по Целзий, – обяснява Стефан Рамсторф, специалист по климата в Потсдамския институт за изследване на влиянието на климата в Германия. – Това е много по-топло от въздуха над мястото в полярните области през зимата, така че се получава мощен топлинен поток, загряващ атмосферата изотдолу – това са зоните, които не са покрити от лед. Е, ето това е огромна промяна”.

В резултат, според проучване чрез моделиране, се получава силна система от високо атмосферно налягане. Тя предизвиква завихряне, което докарва студения полярен въздух към Европа.

“Скорошната тежка зима като тази през миналата година или през 2005-2006 не е в противоречие с картината на глобалното затопляне, а по-скоро я допълва”, обяснява Владимир Петуков, водещ автор на изследването и физик от Потсдамския институт. Според него, “тези аномалии могат да утроят вероятността за крайно студена зима в Европа и Северна Азия”.

Коментари по темата: „Свирепите зими се дължали на глобалното затопляне”

добавете коментар...

  1. бай ганя

    бай Авраме, да му мислят тези които са натрупали богатства – на нас бедните няма каква да ни вземат.

  2. didix

    Ал Гор предупреди за точно този ефект още преди няколко години. Преди да има трайно затопляне ще преминем през ледников период. Ефекта е същият като пускането на няколко кубчета лед в по-топла вода – наблюдава се временно захлаждане, докато ледът не се разтвори.

  3. дед мороз

    С други думи – ако времето е прекалено топло, прекалено студено, прекалено сухо, прекалено влажно, мъгливо, ако е точно 20 градуса в два поредни дни, или 10, 30 – няма значение – всичко това се дължи на Великото Глобално Затопляне, причинено от цапащите хора? нема такъв смех 🙂

  4. avram

    Kak moje takava prostotia. Niama globalno zatopliane ima globalno zahlajdane i tova veche se vijda ot kilometri. Shte ni lajat dokato izchezne hranata ot magazinite

Коментар