LG THINQ управлява “умно” домакинските уреди

Корейската компания LG Electronics разкри подробности за пълна серия интелигентни домакински уреди, които ще бъдат представени на предстоящото тази седмица изложение CES 2011 в Лас Вегас.

Уникалната технология LG THINQ се явява цялостно интелигентно решение, което дава възможност на потребителите да управляват домовете си централизирано и удобно в пет ключови посоки – Smart Grid, Smart Diagnosis, Smart Access, Smart Adapt и Food Management.

Ядрото на LG THINQ е Smart Grid елементът, който контролира уредите така, че те да използват възможно най-малко електричество при оптимални тарифи. При включване системата дава опция „Препоръчително време”, при която прането стартира в най-близкия момент при оптимална тарифа на електричеството. Потребителите могат да изберат и „Най-ниска тарифа” и тогава процесът започва, когато електричеството е най-евтино.

Има и опция да се избере точно време за стартиране на прането и ако то попада във време на скъпа тарифа, машината избира възможно най-икономичния режим.

Smart Grid компонентът управлява и фурната с три опции в зависимост от разходите – ниска, средна и висока, при които системата засича времето за готвене и различните тарифи на електрическата енергия.

Същата система е приложима и за хладилниците LG, като прави по-ефективни и енергоспестяващи редица функции и действия като размразяването и дори отварянето на вратата.

LCD дисплеите на интелигентните уреди LG показват информация за изразходваното електричество и съответните разходи на дневна, седмична и месечна база. Същата информация може да се следи ежедневно и през смартфони и таблети.

С тези нови функции потребителите могат да спестяват време и пари от сметките си за електричество, като така правят живота си по-екосъобразен.

LG Smart Diagnosis спестява времето и неудобствата от евентуални повреди, които могат да възникнат в уредите. Ако досега клиентите разчитаха на посещение на техник у дома, с LG Smart Diagnosis  уредът се самодиагностицира и алармира със съобщение на дисплея и дори в бъдеще чрез WiFi връзка направо на смартфона или таблета на собственика.

Хладилникът, например, може да уведоми, че вратата му е оставена отворена или има размразяване на фризера.

Техниците в центъра за обслужване на клиенти на LG пък могат да се ориентират с един телефонен разговор какъв е проблемът с пералнята. Достатъчно е собственикът да натисне последователно определени контролни бутони на уреда и звуковият сигнал от това дава необходимата информация за състоянието на уреда.

Диагностиката може да се направи лесно от собственика и със сваляне на определено приложение за смартфон. Така LG Smart Diagnosis може да спести време и пари от посещения на техник у дома, а когато това е наложително, той ще дойде подготвен с всички необходими резервни части.

LG Smart Access дава възможност за дистанционно управление на домакинските уреди през смартфон или таблет. Чрез тази технология можете да пускате пералня или да пренастройвате температурата на хладилника, докато сте в офиса или във фитнес салона.

Съвсем скоро потребителите ще могат да ползват и роботизираната HOM-BOT прахосмукачка на LG, която не само чисти докато са навън, но дори може да нахрани домашните любимци. Всичко това се контролира отново през смартфона или таблета.

LG Smart Adapt пък позволява лесен ъпгрейд на домакинските уреди
със сваляне на най-нови програми по избор през Wi-Fi връзка. Така всеки ще може да „качи” на пералнята си нови програми за пране на детски, деликатни или силно замърсени дрехи и да ползва най-актуалните технологии, без задължително да трябва да си купи нов уред.

LG Food Management Solution помага на потребителите да получават информация за храната в хладилника, без да се налага да отварят вратата му. Това става чрез иконките на дисплея на уреда или с гласови команди, като може да се добавя информация както за подредбата на продуктите, така и за сроковете им на годност. Данните се подават и на смартфона и таблета на собственика, така че той да се ориентира бързо при пазаруване, дори сутринта да е забравил да провери наличностите.

Коментар