Нов лаптоп или ъпгрейд на стария?

Как да определим кое е по-доброто решение – дали да осъвременим своя лаптоп или да си закупим нов?

Средната продължителност на живота на един мобилен РС е между две и пет години. Но докато при десктоп компютрите решението за ъпгрейд или замяна се взема след просто сравнение на разходите за двата варианта, то при лаптопите има и други съображения, като например преносимостта.

Преди все пак да започнем да проучваме възможностите за подобрения или подмяна, е добре да изчистим системата от излишен софтуер, за да се опитаме да я ускорим. Често пъти именно натрупаните с времето програми забавят компютъра и той работи далеч от оптималната си ефективност.

За да получим по-добра представа дали трябва да модернизираме или подменим лаптопа, можем да разгледаме различните компоненти и да преценим кои от тях подлежат на осъвременяване и кои не.

Памет

От всички вътрешни компоненти на лаптопа, паметта е тази, която потребителите ще могат най-лесно да обновят. При повечето лаптопи паметта е достъпна за смяна и ъпгрейд, като се отвори едно капаче на долната част на корпуса. Това е лесен и евтин начин за модернизация.

Твърд диск

При някои лаптопи твърдият диск се поставя в гнездо (bay), чрез което устройството може лесно да се изважда и заменя. Повечето системи от този вид се продават на корпоративни и бизнес клиенти, но има потребителски модели с подобен дизайн, което е предимство. Съществуващият диск може да бъде заменен с такъв с по-голям капацитет – 2,5-инчов SATA или АТА. Интерфейсът на новия HDD трябва да бъде същия като този на лаптопа.

Големият недостатък е, че със смяната на твърдия диск се налага повторно инсталиране на програмите и данните.

Налице е и възможност за добавяне на външен твърд диск, който се свързва към лаптопа чрез интерфейс USB, FireWire или ESATA. 3,5-инчовите модели предоставят повече дисково пространство, но те обикновено имат по-големи размери и изискват външно захранване. Алтернативите се свеждат до 2,5-инчови устройства или дори 1,8-инчови, които се захранват от USB порта, но имат и по-малък капацитет.

CD/DVD устройства

Подобно на твърдия диск, при някои лаптопи CD/DVD устройството се поставя в гнездо за лесно изваждане и замяна. За всички други лаптопи са достъпни външни CD/DVD устройства с USB интерфейс. Отново тук трябва да се имат предвид размерите и мощността на външното устройство. Налични са и Blu-Ray драйвове, които обаче имат по-сериозни изисквания към хардуера при възпроизвеждане на Blu-Ray филми.

Разширителни слотове

Обикновено лаптопите предоставят слот за инсталиране на външни карти – било то памет, мрежов контролер, графична карта или аудио. Има два типа слотове: Type II и ExpressCard. И двата дават широки възможности за разширяване, но най-често те се използват за добавяне на мрежови възможности – например, на безжична карта към стари лаптопи, които нямат вграден WiFi.

На пазара отдавна се предлагат разнообразни карти за слотове Type II. По-новият дизайн ExpressCard е достъпен в два формата – малките 34-мм карти ще работят и в 54-мм слотове, но не и обратното.

Графика

Повечето продадени лаптопи използват интегрирано решение за графика. Това сериозно ограничава възможностите за използване на 3D функции. Проблемът е, че тези решения не могат да бъдат модернизирани, тъй като те са вградени в дънната платка.

Някои модели предлагат т.нар. MXM графичен слот, но намирането на модули за него е почти невъзможно.

Не всичко е безнадеждно все пак. За лаптопи със слот ExpressCard може да се закупи блок, който дава възможност за използване на нормална PCI-Express графична карта и външен монитор. Това не е истинско мобилно решение, тъй като изисква допълнително захранване и монитор, но може да осигури графична мощ на остарелия лаптоп.

Процесор

В общия случай е почти невъзможно процесорът на лаптопа да бъде заменен. Изискват се твърде много технически умения за подобна задача. Ако процесорът е проблем, решението е нов лаптоп.

Батерия

Батерията на лаптопа е един от най-уязвимите компоненти. Напълно нормален сценарий е след 2-3 години употреба батерията да “издъхне”. На пазара се предлагат услуги за възстановяване на батерията, но подобно решение не дава сигурност за продължителна работа. Така че, ако си обичате лаптопа и искате да го ползвате още някоя и друга година, купете си нова батерия и спазвайте инструкциите за нейната експлоатация.

Време за замяна

Въпреки че днес потребителите имат по-големи възможности за подобряване на своите лаптопи, отколкото в миналото, много от опциите са под формата на външни устройства. Това увеличава броя на компонентите, които трябва да носим в чантата на лаптопа. Освен това, при работа на батерии, някои външни устройства стават неизползваеми.

Ето защо до подобни ъпгрейди прибягват само потребители, които нямат средства за нов лаптоп или използват настоящия си ноутбук като настолен, а не като мобилен компютър.

Коментари по темата: „Нов лаптоп или ъпгрейд на стария?”

добавете коментар...

  1. brave

    Ама точно много добре си е написана статията и най-добре е нов лаптоп.
    Поради много причини като: По голяма резолюция FullHD IPS, Подсветка на клавиатурата, По нова и по бърза видео карта, По нов и по бърз процесор, По нова и по бърза DDR4 памет, ПО нови USB-та 3.0 и USB typeC, По нови портове като M.2 за SSD Диск, и така нататък. Сами си направете сметката от това дето сам написал ама то си е напълно вярно.
    Единствения смислен ъпдейт е слагане на SSD диск и добавяне на RAM ако трябва !!!

  2. Никола

    Здравейте хора.
    Искам да си сменя процесора на gaming лаптопа ми.
    Той е acer aspire v3 571g.
    Има видеокарта Nvidia Geforce gtx 730m (4 GB)
    Има процесор Intel Core i5 (3.2 Ghz, двуядрен)
    Има 16 GB ram
    Има хард диск 1024 GB

    Въпросът ми е дали мога да сменя процесора с Intel Core i7 (четириядрен)?

  3. Щастлив мъж

    Лайфспанът на ССД е 10-20 години и 5-20 Гб на ден.
    Така че не ще да е проблем в скоро време,а ако не дай си боже се случи,просто ще си купя нов.

  4. до щастлив мъж

    SSD дисковете имат ограничен жизнен цикъл, така че едва ли са добър избор в сравнение с 10-20 пъти по-бавните нормални дискове.

    Сам ще се увериш в това, когато стигнеш така наречения максимален цикъл на операции. А с система Виста или 7 това няма да е далеч във времето.

  5. щастлив мъж

    Не е вярно че ъпгрейда е за хора без пари.
    Ако си по находчив,това е чудесен начин да си имаш лаптоп с прекрасни характеристики.Аз например си купих чисто нов лаптоп с И-3 процесор и го ъпгрейдвах с 4 гб Рам и му поставих 128 гб ССД хард драйв.След всичко това цената му стана като на топ лаптопите,обаче е със ССД,а те са със старите въртящи дискове и са поне 10-20 пъти по бавни при четене и писане на данни.

  6. Илия Иванов

    Редно е да се посочи сервиз, който извършва предимно тези услуги: специалист да разгледа различните компоненти на лаптопа и да прецени кои от тях подлежат на осъвременяване и кои не. Компютърните сервизи са пълни с младоци които нищо не разбират, наети колкото да се каже, че не са безработни. плащат им по 250 лв заплата. Да не говорим, че някои от тях нямат завършено средно образование.

  7. Мартин

    Преди няколко дни си направих ъпгрейд на лаптопа ми Toshiba A105-s4034 с Intel 945GM chipset който го купих през 2006-та, сложих му 3GB RAM , по принцип може да се сложи и 4GB ама има някаква тъпотия с това че неможе да се използват тия 4GB така че 3 е максимума, зех нов хард 320, взех и двуярден процесор Intel T2500 na 2GHZ s 2mb cache na 667fsb малко трябваше да разглобя лаптопа на съставни части за да стигна до гнездото на процесора ама кво от тва. Процесора разбра се е е втора ръка защото не се произвеждат такива от 2006-та 🙂 намерих го във фирма Соларис (това ако решите че е реклама може да го махнете) , сложих win 7 pro и незнам дали заради процесора , заради win-a или заради и двете , но лаптопа лети в момента. Видеокартата която уж е със 128мб споделена памет в момента незнам дали заради по-нови драйвери но си използва 256мб и графиката на win-а си върви супер, аз игри не играя така че не ми и трябва повече. и така RAM ddr2 65лв, хард 95лв, процесор 99лв, за 260 лв лаптопа ще е годен за следващите няколко години, вървят си HD филми без проблем процесора само се гъделичка с тях. Най-якото е че си запазвам клавиатурата с която съм свикнал много… и да в момента наистина не ми се дават 1500лв за нов лаптоп при положение че за 260лв стария може да прави почти всичко което и нов за не повече от 1500лв.

  8. lucky

    Много тъпа статия! Твърдения от типа има еди какъв слот но е невъзможно да се намери еди какво си за него е смехотворно. Да не говорим за това, че ъпгрейда на лаптопа се правил когато нямаш достатъчно пари да си купиш нов.
    Technews не може да допуска такива тъпи статии ако иска да е сериозно издание.

Коментар