Гартнър прогнозира BI революция

Четири ключови технологии ще променят революционно начина, по който компаниите използват софтуера за бизнес анализ (BI) и технологиите в близките години, твърди Гартнър.

До 2013 година употребата на BI инструменти от джобни устройства ще нарасне с 33%, като още през 2012 година ще се наблюдава преход от прости приложения за отчети към сложни  мобилни приложения за анализ.

Все повече служители работят извън офиса и се нуждаят от достъп до аналитични данни. Това ще доведе до увеличаване на BI инструментите, специално разработени за тази цел.

Гартнър прогнозира също, че до 2014 година 40% от харчовете за бизнес анализ ще отидат за системна интеграция, вместо към софтуерни разработчици, тъй като компаниите ще започнат да използват един доставчик за всички аспекти на BI софтуера, който използват.

Анализаторите очакват още, че 15% от всички BI внедрявания към 2013 година ще съдържат елементи на колаборация и социален софтуер, което потвърждава влиянието на социалните инструменти в бизнес средата.

И накрая, Гартнър очаква 30% от анализаторските приложения към 2014 година да използват „in-memory” функционалност, за да увеличат скоростта на анализите. Освен това BI приложенията ще станат по-проактивни в техните възможности за прогнозиране.

С въвеждане на по-сложни BI инструменти в бизнеса ще се наблюдава ускоряване на достъпа и обработката на данни, така че технологията „in-memory” ще стана все по-популярна, заключава Гартнър.

Коментар