Майкрософт обяви конкурс за сценарий за игра

Майкрософт България обяви конкурс за сценарий за компютърна игра, по повод десетото издание на технологичната конференция Дни на Майкрософт 2011. Конкурсът стартира вчера и ще продължи до 28 февруари, като в него могат да участват лица над 18 години. Обявяването на финалистите ще бъде на 16 март, а авторът на най-високо оцененото предожение ще спечели Xbox с Kinect. 

“Надяваме се да привлечем професионалистите в разработването на игри и да ги провокираме да дадат воля на въображението си”, каза Георги Ранделов, изпълнителен директор на Майкрософт България.

„Наградата със сигурност си заслужава. Kinect e символ на концепцията, която Майкрософт следва при разработката на продуктите си – поставя човека в центъра на технологиите. Очакваме в бъдеще Kinect да има приложение и в бизнеса, свързвайки се с компютъра. Не на последно място – новата техническа иновация в гейминга, създадена от Майкрософт, дава възможност за незабравими забавления“, допълни Ранделов.

Класираният на второ място ще получи клавиатура и мишка SideWinder, а наградата за трето място е мишка SideWinder. За фаворита на публиката, специалната награда е Xbox контролер за Windows.

В допълнение,  всички отличени ще получат безплатни пропуски за конференцията Дни на Майкрософт 2011, по време на която ще представят идеите си и ще бъдат наградени. Те ще имат възможност да се срещнат с професионалисти от най-успешните студия за разработване на игри.

Основната идея на играта трябва да бъде развита в не повече от 4 000 символа, на български език във формат doc, като няма ограничение за тип платформа и жанр. Играта може да бъде предназначена за телефон, компютър, конзола, браузър или за повече от една платформа.

Текстът трябва да съдържа следната информация: трите имена, адрес и телефон за връзка с автора, за каква платформа е играта, какъв е жанрът, за какъв тип геймъри ще бъде предназначена, основни механики и отличителни черти на играта.

Сценарият задължително трябва да включва кратко резюме (максимум 460 символа, във формат doc). Целта му е да обясни основния сюжет и идеята на играта.

В срок от два работни дни след изпращането му, всеки сценарий се публикува на стената на Дни на Майкрософт във Facebook. Потребителите ще имат възможност да гласуват за избор на най-интересен сценарий до 15 март 2011 г.

Допълнително могат да се приложат файлове, които  съдържат снимки или други материали (скици, концептуален арт и т.н.), свързани с играта, но те трябва да бъдат приложени и отделно, във формат jpeg. Пълните условия на конкурса са публикувани на сайта на конференцията.

Тази година със съдействието на компанията Гейминг Ентъртеймънт ООД за пръв път в десетгодишната история на „Дни на Майкрософт” се организира отделна сесия, посветена на разработката на игри – тема, която предизвиква голям интерес сред аудиторията на конференцията.

"Над 300 професионалисти – програмисти, художници, дизайнери, музиканти и други, са заети с разработката на игри в България. Това е първата по рода си в България среща на бранша и се надяваме тя да даде начало на една добра традиция", каза Мартин Кадинов, управител на Гейминг Ентъртеймънт ООД и председател на Българска Федерация по Компютърни и Конзолни спортове.

Специален гост в сесията за разработка на игри ще е и Роб Майлс, Microsoft Most Valuable Professional (MVP). Той е лектор в Hull University във Великобритания. Преподава програмиране, софтуерен инженеринг и вградени системи. На „Дни на Майкрософт” ще говори за Windows Phone и платформата за разработка на игри XNA.

Коментар