Съживяване на пазара за сливания и поглъщания

Пазарът на сливания и поглъщания (M&A) отбеляза сериозен ръст през миналата година. Общата стойност на сключените сделки се е увеличила с 20% до 2,7 трилиона долара, по данни на Dealogic.

Очаква се през 2011-та ръстът в M&A сектора да продължи, а стойността на сделките да достигне 3 трилиона долара към края на годината.

 
През настоящата година се очаква ръстът в активността на M&A да продължи. На капиталовия пазар ще има повече стабилност, а компаниите ще разполагат със значителни налични средства  

Световният пазар на сливания и поглъщания достигна своя пик през 2007 година, когато бяха сключени сделки на обща стойност 4,3 трилиона долара. В резултат на финансовата криза, стойността на M&A пазаря намаля до 3,2 трилиона долара през 2008 година.

Най-ниско ниво от 2004-та година насам беше регистрирано през 2009-та, когато се сключиха сделки само за 2,3 трилиона долара.

Възстановяването на световната икономика даде увереност на корпоративния сектор и засили активността на M&A пазара. 2010-та е първата година от началото на кризата, в която се наблюдава ръст на сливанията и поглъщанията.

През миналата година са били налице необходимите условия за възобновяване на M&A сделките. Компаниите натрупаха значителни резерви от кешови наличности – според Блумбърг, най-големите в света публични компании са акумулирали в своите баланси около 3 трилиона долара. Същевременно нараства стойността на издръжката на компаниите, а печалбите вероятно ще забавят ръст, поради вялата икономика в САЩ и еврозоната.

Най-голям ръст на сливанията и поглъщанията се наблюдава в държавите от Латинска Америка, където обемът на сделките се е увеличил със 170% до 232,8 млрд. долара. Висока е също M&A активността в Азиатския регион, с изключение на Япония – сделките там са достигнали стойност 402,6 милиарда долара, което е ръст от 22,5%.

В Северна Америка, на която се пада една трета от всички сделки в света, M&A пазарът се е увеличил с 8,6%, до 979,7 млрд. долара. Европа, с една четвърт от пазара на сливания и поглъщания, бележи ръст от 9,2%, до 782,2 млрд. долара.

Значително е нараснал обемът на M&A сделките в развиващите се страни и по-специално в БРИК – Бразилия, Русия, Индия и Китай, където пазарът се е увеличил двойно до 460 млрд. долара. Стратегическите инвеститори са се насочили към развиващите се страни като алтернатива за растеж, отчаяни от слабия ръст в развитите страни.

Така например, M&A сделките в Бразилия са нараснали 2,5 пъти, в Индия са се увеличили със 136%, а в Русия – близо два пъти. В Китай се наблюдава слаб ръст от 4% до 175,3 млрд долара.

През настоящата година се очаква ръстът в активността на M&A да продължи. На капиталовия пазар ще има повече стабилност, а компаниите ще разполагат със значителни налични средства, които ще могат да похарчат за поглъщания.

Повечето топ мениджъри, анкетирани в проучване на Thomson Reuters и Freeman, очакват стойността на M&A пазара през 2011 година да достигне 3 трилиона долара. Само в Европа ще бъдат извършени около 70-80 сделки на обща стойност 1 милиард евро, прогнозират банкерите от UBS.

Коментар