Google търси нови Лари и Сергей

Мнозина все още си спомнят някогашното ТНТМ (къде с добри, къде с не толкова добри чувства), а по-младите, които не са „закачили“ онази епоха, все пак са се натъквали по един или друг начин на технически кръжоци и други практически занимания по природни науки. За всеки, който проявява интерес в областта на науката и технологиите, кръжоците и състезанията по приложни науки са забавно и образователно преживяване. Ето, че Google организира точно такова нещо – „научно-технически панаир за млади хора“.

Научно-техническият панаир на Google се провежда в партньорство с CERN, LEGO Group, National Geographic и Scientific American. Достъпен е за ученици и студенти от целия свят, които са на възраст между 13 и 18 години. Индивидуално или в екип от трима души, участниците могат да изградят и представят проект (чрез снимки и видеоклипове), хипотеза, както и писмени становища онлайн с помощта на Google сайтовете.

Наградите включват пътуване до островите Галапагос с National Geographic Explorer, стипендии и реални възможности за работа (например 5-дневно посещение в CERN в Швейцария). Google ще публикува полуфиналистите в реално време (публиката ще бъде насърчавана да гласува за любимия проект), а 15-те финалисти ще бъдат поканени в седалището на Google в средата на юли да представят проектите си пред съдийски състав, който ще включва експерти като Винт Сърф и Уелс Спенсър.

Самите създатели на Google Лари Пейдж и Сергей Брин са живо доказателство, че най-добрите идеи в света могат да дойдат от млади таланти, ученици и студенти. И освен, че е едно много добро маркетингово средство за Google, този научно-технически панаир може би е и начин ИТ гигантът да „души наоколо“ за потенциални таланти.

Коментар