САЩ на крачка от интернет паспортите

Президентът на САЩ Барак Обама ще възложи скоро на министерството на търговията задачата да реализира проект за идентификация на интернет потребителите, пише CNET News, позовавайки се на източник от Белия дом. Предполагаше, че с това начинание ще се заеме министерството на националната сигурност.

Очаква се решението на Обама да удовлетвори изискванията на правозащитните организации, които са против това личните данни да се съхраняват в полицията или ФБР. Министерството на търговията е идеалният кандидат за изпълнение на задачата, счита шефът по въпросите на информационната сигурност в Белия дом – Хауърд Шмид.

В рамките на проекта „Национална стратегия за идентификация в кибер пространството”, публикуван за първи път в средата на миналата година, властите на САЩ предлагат създаване на „Екосистема за идентичност”, която ще проверява дали даден интернет потребител – човек или организация – е този, за който се представя.

Новата стратегия ще помогне да се реши още един проблем, а именно нуждата от помнене на голям брой логини и пароли. Потребителите често подхождат наивно, като използват едни и същи данни за достъп до различни системи, което улеснява кибер престъпниците в кражбата на лични данни и източване на банкови сметки.

Все още не е ясно как ще работи системата. Предполага се, че тя ще се базира на смарт карти и цифрови сертификати, които ще се издават от специални компании на всички потребители на интернет, желаещи да повишат своето ниво на защита.

Хауърд Шмид, от своя страна, уверява, че интернет паспортите няма да са задължителни за гражданите. Всеки потребител сам ще решава дали да участва в програмата или не, както и какъв обем информация да представи за себе си. Освен това подготвяната система не предполага създаване на каквато и да е единна база данни, която може да бъде похитена.

Коментари по темата: „САЩ на крачка от интернет паспортите”

добавете коментар...

  1. 1984

    Колко удобно! Паролите се заменят от личен сертификат, а мастър ключа е при ЦРУ. Горкия Оруел, така и не разбра колко оптимистичен е песимизмът му…

Коментар