На 10 години Уикипедия вече е икона

Джими Уейлс положи основите на глобален проект, създаван от доброволци и полезен за цялото общество

Подобно на “Google”, “Уикипедия” се е превърнала в самостоятелна дума с конкретно значение и така е навлязла в общия ни речник. Милиони хора всеки ден отиват в Уикипедия, за да четат, проверяват или просто да правят бързи справки.

За много от нас Уикипедия е мястото, където първо отиваме, за да проучим дадена тема. Безплатната онлайн енциклопедия вече разполага с около 17 милиона статии на 270 езика, всички създадени от общност от доброволци.

На 15 януари тази година Уикипедия отпразнува своя десети рожден ден – за десет години нещо, което имаше потенциала да се превърне в катастрофален хаос, стана почти икона, уважавано и почитано място, където се консултират повече от 400 милиона души всеки месец.

В своя начален стадий Уикипедия е далеч по-скромна. Обяснението на понятието астроном например първоначално гласяло само “”учен, чиято област на изследвания е астрономията”. За Швеция пишело “страна в Северна Европа. Жителите й се наричат шведи. Езикът, който се говори, е шведски. Столицата е Стокхолм”. А какво се знаело за физиката? “Физиката е много широка тема”.

Въпреки това енциклопедията се разраства бързо и през следващите пет години нейният обхват и дълбочина започват да надвишават традиционните източници за справки. Нови езикови версии биват добавени, а световната общност от доброволци-редактори се разраствя бясно.

Създателите на Уикипедия смятат, че ключът към нейния успех е в това, че всеки може да редактира всяка статия. Това очевидно представлява потенциален проблем, особено ако редакторите нямат съответните познания, но на практика се оказва, че обществото на редакторите на тази енциклопедия е много ефективно в процеса на самонаблюдение и самокоригиране.

По-късно Уикипедия ражда още едно ново понятие – “уики”. Така се наричат съвместните проекти за справочни страници, изграждани от малки общности във връзка с дадена високо-специализирана тематика.

Уикипедия се управлява от Wikimedia Foundation, благотворителна организация с нестопанска цел, учредена през 2003 г., която е изцяло подкрепена от дарения. Тя току-що завършили най-успешния си кръг набиране на средства, след като привлече повече от 500 000 индивидуални дарения на обща стойност над 16 милиона долара.

Коментар