Обсъжда се финансиране в областта на здравния риск

Междуведомственият съвет по околна среда и здраве търси финансиране за предотвратяване на здравния риск. На дискусия с експерти от неправителствения сектор, представен от сдружение „Хармония” и Коалиция за устойчиво развитие, са депозирани няколко предложения, свързани с възможностите за финансиране по Националната програма за действие по околна среда и здраве‭ ‬2008-2013‭ ‬г.

Едно от тях е да бъдат разгледани и включени  за финансиране и изпълнение мерки за предотвратяване на здравен и екологичен риск в района на рудник Челопеч и Средногорието при евентуален разлив на арсеново езеро в случай на оттегляне на фирмата оператор „Челопеч майнинг” ЕАД заради приключване на концесията.

Предлагат се също мерки за коригиране на комплесното разрешително и действието на депо за опасни отпадъци на  фирма „Аурубис”, където от държавните и контролните органи са допуснати отстояния и наднормени емисии в размери, опасни за околната среда и здравето и живота на населението в Златица, Пирдоп и Средногорието, както и да се направи мониторинг на риска за здравето и за околната среда и да се предвидят мерки за компенсиране на увредените население и природа.

Втората Европейска конференция по околна среда и здраве, провела се в Хелзинки, Финландия, през юни 1994 г., очертава като основен приоритет разработване на национални планове за действие по околна среда и здраве. Основен ръководен документ за осъществяване на тази задача е приетият на този форум Европейски план за действие по околна среда и здраве.

С решение на Министерски съвет от 18 декември 2008 г. е приета Националната програма за действие по околна среда и здраве, която обхваща периода 2008 – 2013 г. Основната цел на програмата е намаляване и предотвратяване на риска за здравето на населението в резултат на въздействието на факторите на околната среда, подобряване състоянието на околната среда и качеството на живот на гражданите.

С постановление на Министерския съвет от 29 юли 2010 г. пък бе създаден Междуведомствен съвет за управление изпълнението на програмата, който ще координира дейностите на държавните институции по ограничаване и предотвратяване на рисковете за здравето на населението от неблагоприятните въздействия на околната среда.

В Съвета са представени всички министерства, отговорни за изпълнение на Националната програма, тъй като ефективното й прилагане изисква тясно сътрудничество и координация между министерствата и ведомствата, отговорни за реализацията й. Съпредседатели на Съвета са министърът на здравеопазването и министърът на околната среда и водите.

За постигане на заложените в програмата цели са включени няколко основни групи дейности:

• първична профилактика – действия, насочени към подобряване състоянието на околната среда и намаляване на експозицията на населението (атмосферен въздух, вода, почва, шум, електромагнитни полета, въздух в жилищните помещения и др.);

• действия в подкрепа на здравето, насочени към предотвратяване и ограничаване на екологичните заплахи за здравето, включително възприемане на здравословен начин на живот и подпомагане  създаването на здравословна селищна среда;

• епидемиологични проучвания;

• разработване на необходимите нормативни актове;

• мониторинг на експозицията на населението, в т.ч. и на детския организъм от замърсители на околната среда;

• разработване и прилагане на образователни програми;

• въвличане в процеса “детско здраве-околна среда” на доставчиците на медицински услуги и образователния сектор;

• изграждане и обогатяване на знанията за въздействието на факторите на околната среда върху детския организъм чрез изследователска дейност;

• подобряване на предлаганите услуги и инфраструктура.

Коментар