Пазарът на имоти у нас се стабилизира

2010 година донесе стабилизация на пазара за имоти в България. Спадът в цените на база реализирани сделки забави темп и средно за годината е 8.3% спрямо 2009 г. За сравнение, средният спад на цените през 2009 г. беше 36%, сочи годишният доклад на Бългериан Пропертис.

Полина Стойкова, оперативен директор на Бългериан Пропертис

10% е ръстът в броя на реализираните продажби на имоти в цялата страна спрямо 2009 г., по данни на компанията. Наблюдава се спад от 7.8% на средните цени на кв.м. на продадените апартаменти в София, 2% ръст в средните общи продажни цени и 5% годишен ръст в обема на покупко-продажбите в столицата.

Засилен е интересът към ваканционни апартаменти на ниски цени. С около 40% се е увеличил делът на руските купувачи сред чужденците, купуващи имоти в България, спрямо 2009 г. Факт е обаче тоталното отдръпване на британските купувачи от имотния пазар в България

„Отминалата година беше година, в която пазарът се очакваше да приключи пренастройването си от режим на работа в бум, рязко преминал в криза, към нормални за настоящите условия темпове и динамика. И можем да кажем, че това наистина се случи. 2010 г. приключи за имотния пазар с вече стабилизирани цени и започващо нарастване на сделките, оправдавайки нашите очаквания и прогнози”, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на Бългериан Пропертис.

На два пъти през годината под влияние на лоши икономически новини и прогнози пазарът показа нестабилност и рязко свиване на интереса и сделките. Тези шокове обаче и в двата случая отминаха бързо и през следващите месеци динамиката се възвръщаше, което показа, че пазарът е стигнал до устойчиви нива и трябва да има силен шок в икономическата конюнктура, който пряко да засегне България, за да се говори за опасност от допълнително свиване на пазара, допълни Стойкова.

И през 2010 г. цените бяха определящи при сключване на сделки. Купувачите продължават да следят отблизо пазара и реагират много бързо при появата на изгодни оферти. От компанията съветват продавачите, които търсят бързи продажби, да обявяват максимално изгодна и пазарно обоснована цена.

Пазарът на имоти в столицата беше най-динамичен в цялата страна през 2010 г. Средната цена на сключените сделки е намаляла от 1040 евро на кв.м през първото тримесечие до 840 евро през третото, за да се покачи до 930 евро през четвъртото.

В началото на 2010 г. се търгуваха повече имоти във високия ценови клас. Най-ниската стойност на средните цени на продадените апартаменти в София беше достигната през 3-тото тримесечие на 2010 г., след което имаме покачване с около 10%.

Съпоставяйки тези тенденции със случилото се и през 2009 г. на пазара, компанията заключава, че се е оформила една годишна цикличност, при която в първите месеци на годината се продават по-скъпи имоти, след което се търгуват имоти на по-ниски цени през 2-ро и 3-то тримесечие и нивата на цените се покачват в края на годината поради възвръщане на интереса и платежоспособното търсене предимно към имоти в по-високия ценови клас.

Средната цена на продадените през 2010 г. в София апартаменти е 76 000 евро, което е с около 2% по-висока стойност от средната цена на продадените през 2009 г. апартаменти – 74 500 евро. Това е минимален ръст на средните цени, който показва, че след второто тримесечие, когато все още имаше спадове на цените в рамките на около 10-15% на тримесечна база, през третото и четвъртото тримесечие на 2010 г. пазарът се е стабилизирал и годишните данни сочат дори лек ръст.

Тъй като имотният пазар в София е индикативен за общите тенденции на пазара, то може да се каже, че през втората половина на 2010 година тенденциите са се обърнали в положителни и перспективите пред имотният пазар в България започват да се подобряват.

През 2011 г. се очаква продължаваща стабилизация на цените, по-убедителен ръст на сделките и слабо покачване на цените на имотите от последното тримесечие на годината.

„Ако икономиката продължава да се развива положително, каквито са прогнозите към момента, то нашите очаквания за имотите в България са през 2011 г. пазарът да преодолее шока от драматичния спад в цените през 2009 г., ценовите нива да се запазят стабилни, да нараснат обемите от сделки и от края на 2011 г. до пролетта на 2012 г. средните цени на имотите в страната да преминат към тенденция на нарастване в рамките на 2-5%”, посочиха от Бългериън Пропертис.

От началото на 2011 г. компанията наблюдава активизация на интереса на купувачите, както и засилено предлагане на имоти за продажба и под наем, което говори, че всички, които са изчаквали, вече се връщат към пазара и търсят добри сделки.

Коментари по темата: „Пазарът на имоти у нас се стабилизира”

добавете коментар...

  1. Nod

    Разбирам,че брокерите по цял ден киснат в нет-а ,ама такава новина в ИТ информационно издание,малко ми идва….

  2. ceni

    Цените ще се стабилизират, когато достигнат реални нива! Все още цените са доооооста високи 😉 Жокер – реалната цена на реална квадратура е 500Е/м2

Коментар