Стотина правят по-голяма част от BitTorrent трафика

Peer-to-peer протоколът за споделяне на файлове BitTorrent е представлявал около 27-55 на сто от всичкия интернет трафик през месец февруари 2009 г., по оценка на ipoque, фирма за анализ и управление на интернет трафика.

По-голямата част от този обем трафик е пиратски файлове – софтуер, музика и видео. Въпреки разпределения и разпилян характер на P2P мрежите, при който милиони потребители от къде ли не споделят файлове всеки ден, едно ново проучване показва, че във всяка такава мрежа има едни около стотина потребители, отговорни за по-голямата част от обменяното съдържание. Проучването е изследвало трафика в Mininova и The Pirate Bay.

Анализаторите от „Carlos III University of Madrid“ (UC3M) са изследвали поведението на потребителите, отговорни за публикуване на над 55 хиляди файлав Mininova и The Pirate Bay. Целта е била да се разбере каква полза имат те от това.

Тъй като потребителите отделят голяма част от собствените си ресурси от гледна точка на трафик и дисково пространство и поемат доста рискове, свързани с публикуването на съдържание, защитено от законите за авторското право, изследването се насочило към това да открие дали това е чисто алтруистично поведение или са налице някои икономически стимули за подобно държание.

Работата на учените показала, че една малка група от около 100 потребители са отговорни за 66% от обявеното съдържание и 75 на сто от изтеглянияте чрез използване на BitTorrent приложения. Изследователите от UC3M, които работят в сътрудничество с учени от мрежовия институт IMDEA, Университета на Орегон и Техническия университет в Дармщат, са определили кои са тези потребители и какви са техните стимули за масово публикуване на въпросното съдържание.

Изпъкнали са два основни вида профили, в които попадали повечето от топ-потребителите. Първият е т. нар. „фалшив издател“ – това са организации, публикуващи големи количества фалшиви файлове като начин за защита на техните авторски права, както и злонамерени потребители, които търсят начин да разпространяват зарази на зловреден софтуер.

Втората група включвала малък брой потребители, известни като „топ издатели“, които публикуват големи обеми съдържание в BitTorrent мрежи с цел да се реализира печалба от онлайн реклама и в по-малка степен от VIP абонати, които желаят да си платят за по-бърз даунлоуд.

При такава сравнително малка група, отговорна за голяма част от незаконното съдържание, авторите на проучването прогнозират, че ако тези потребители загубят интерес заради спад на приходите от реклама, „то BitTorrent трафикът ще бъда драстично намален“, тъй като голяма част от вълненията в BitTorrent мрежите са центрирани около наличието на популярно съдържание, като например нови филми и телевизионни предавания, предложени във вид на пиратски записи.

Проучването, озаглавено „Дали публикуването на съдържание в BitTorrent е алтруистично или подбуждано от печалба?“, беше представено на Международната конференция за нововъзникващи мрежови експерименти и технологии (CoNEXT).

Коментар