Освен сълзи лукът носи и електричество

Как би изглеждал животът, ако всеки път, когато белим лук, това поражда не сълзи в очите ни, а екологично чиста електроенергия?

Калифорнийската фирма Gills Onions произвежда по 136 хиляди килограма лучени обелки дневно. Вместо да ги изхвърля, компанията използва този биологичен отпадък за задвижване на собствените си машини, пише GreenTech.bg.

Инженерите на фирмата са инсталирали апаратура, която смила и пресова обелките, след което ги праща в котел за анаеробно разграждане. Полученият биогаз се пречиства и приготвя за използване в две 300-киловатови горивни клетки за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия. Тя се използва за захранване на съоръженията в завода.

След решаване на проблема с променливия обем биогаз фирмата е спряла окончателно използването на природен газ за генераторите си и вече разчита изцяло на биогаз от лучените обелки. Екипът на предприятието се гордее, че произвежда ултра-чиста енергия от собствените си отпадъци, като при това рециклира 100% от дневните си лучени отпадъци. Те се трансформират в енергия и храна за добитъка, елиминирайки парниковите газове и спестявайки пари от сметките за електричество.

По отношение на финансовите икономии от дружеството посочват, че превръщането на лучените обелки в ток му спестява по 700 хиляди долара годишно от разходите за електроенергия. Допълнително спестяване в размер на 400 хиляди долара годишно се реализира благодарение на елиминиране на разходите, свързани с извозване и обработка на лучените отпадъци.

по темата: „Освен сълзи лукът носи и електричество”

добавете коментар...

  1. Марто

    браво на хората

Коментар