Китай застрашен от икономическа катастрофа

Инвеститорите очакват икономическа катастрофа в Китай. В близките пет години страната ще се сблъска с финансова криза, убедени са 45% от анкетираните в проучване на Блумбърг. Само 7% от респондентите вярват, че икономиката на Китай ще избегне задаващия се колапс.

 
Инфлация от 5% през 2011 г. може да доведе до прегряване на икономиката в Китай  

Пекин вече не се справя с дисбаланса в икономиката, а последствията ще са съкрушителни за останалия свят, сочи анализът. Около 40% от инвеститорите очакват кризата в Китай да се разрази след 2016 година. Над половината анкетирани са убедени, че в икономиката на Китай се формират балони, като това усещане е още по-силно изразено сред инвеститорите от съседните страни.

В проучването на Блумбърг са участвали 1000 инвеститори, трейдъри и анализатори. Напълно обосновано те се фокусират върху рисковете на развиващата се икономика на Китай. Статистиката от последните 30 години показва, че развиващите се икономики задължително преминават през кризи.

През 2010-та китайската икономика демонстрира най-високия за последните три години ръст от 10,3%. Световната банка обаче прогнозира, че през 2011 г. ръстът на БВП в страната ще се забави до 8,5%. МВФ очаква китайската икономика да нарасне с 9,6% през настоящата година. А близо половината от инвеститорите, анкетирани от Блумбърг, прогнозират значително забавяне на ръста на китайската икономика в следващите две години.

Инфлация от 5% през 2011 г. може да доведе до прегряване на икономиката в Китай. Друг фактор е неспособността на правителството да прекрати ръста на кредитирането, което създава балон на пазара за недвижими имоти. Нарастващите цени на жилищата са главна заплаха за китайската икономика, прогнозираха водещи икономисти на форума в Давос.

Ключово предизвикателство за властите в страната е ребалансирането на икономиката. Правителството се опитва да реши този проблем от години, но дисбалансът продължава да се увеличава. На първо място става въпрос за излишъка в текущата сметка и дисбаланса на инвестициите спрямо потребителските разходи. През 2010 година инвестициите са нараснали с почти 24%, но е необходим устойчив ръст на потребление, за да продължи икономиката да расте.

Ако в Китай се разрази криза, тя ще има сериозни последствия за целия свят, убедени са инвеститорите. През миналата година китайската икономика е задминала японската, като общият годишен обем на износа и вноса на страната е достигнал 3 трилиона долара. За последните две години Китай е дал 110 милиарда долара кредити на развиващи се страни – повече, отколкото Световната банка.

Китай вече е втората по големина икономика в света и ако ръстът спре, това ще има сериозни последствия за останалия свят. Има обаче и икономисти, като проф. Нуриел Рубини от Нюйоркския университет, които смятат, че правителството на страната ще овладее ситуацията, като намери баланс между високите темпове на растеж и инфлацията.

по темата: „Китай застрашен от икономическа катастрофа”

добавете коментар...

  1. ХХХ

    А за Сащ какви ще са последствията след една такава криза в Китай… А още са затънали да връщат трилиони на Китай

  2. Papko

    Нищо няма да ни се случи,ще живеем сравнително по-добре,отколкото в момента.

  3. ATILA

    Не се тревожете за Китай – китайците работят и ще се оправят.
    Ние да му мислиме, дето сме го ударили на хайлазлък и политиканстване.
    Не дай боже Китай да се гътне и ние умираме с него.
    Както в древността са погребвали императора заедно с наложниците (конкубините) му така и сега умре ли Императора-Китай с него ляга и Наложницата му-България.
    Докато не развием собствена индустрия все ще сме нечии наложници.

  4. Иван

    Дано да не се слчучи с Китай, защото при Сащ последствията бяха катастрофални за всички страни.

Коментар