Тенис от Големия шлем във “Втори живот”

IBM, която осигурява ИТ услугите и технологичната база за тенис турнира от Големия шлем в Австралия, е изградила с големи подробности тримерно копие на тенис комплекса “Род Левър Арина” в Мелбърн. Проектът е реализиран във виртуалния свят Second Life (Втори живот), създаден и поддържан от частната компания Linden Lab от Сан Франциско.
От понеделник в продължение на две седмици данни от мачовете от реалния турнир ще бъдат предавани към виртуалния му двойник за частици от секундата. Данните се осигуряват от технологиите за следене на играта: HawkEye – за отчитане на точките, PointTracker – за очертаване на траекторията на топката и Speed Serve – за измерване на скоростта й.
Виртуални играчи (“аватари”) ще възпроизвеждат действията на истинските Роже Федерер и Мария Шарапова.
IBM развива този проект от юни миналата година, когато направи експеримент с виртуално пресъздаване на мачовете от турнира “Уимбълдън”. Ръководители на компанията смятат, че той предлага нов начин за правене на бизнес, който наричат виртуален бизнес.
Според тях, визуалните интерфейси и виртуалните светове стават все по-важни за взаимодействията с приложения, за комуникациите с хората и тяхното въвличане в търговия.
В комплекса в Second Life е разположен магазин, който предлага виртуални сувенири. Той служи като модел за това как функционира виртуалният бизнес. Магазинът свързва потребителите с Интернет сайта на австралийската тенис асоциация, където с реални пари се купуват реални продукти.

Коментар