Призоваха ЕС да форсира законите за „облака”

Европа трябва да побърза със създаване на законодателни възможности за стимулиране развитието на услугите на компютърния облак, за да навакса изоставането от световния лидер в тази област, САЩ. Този призив отправиха участниците в работна среща в Европейския парламент, организирана от българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите в ЕП Ивайло Калфин и Сдружението на издателите на бизнес софтуер (BSA).

В срещата участваха още директорът на Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ЕНИСА) Удо Хелмбрехт, представители на Европейската комисия и евродепутати. Инициативата на Ивайло Калфин, докладчик на ЕП по въпросите на цифровия дневен ред, да събере експерти от всички заинтересовани страни в областта на развитието на ИТ идва само дни, след като европейският комисар по цифровия дневен ред Нели Круз обяви, че ЕК започва да разработва стратегия за „cloud computing”.

“Облакът” е сравнително нова услуга, която позволява съхраняване и обработка на данни на отдалечени изчислителни центрове (компютърен облак). Все повече компании, а и някои правителства се решават да изнесат електронната поща, документите и друга информация в “облака”.

Технологията е вече широко разпространена и се използва активно от най-големите в ИТ индустрията. По последни данни до 2014 г. секторът ще достигне стойност от 110 млрд. евро.

В момента европейското законодателство в тази област е силно остаряло и изискванията за опазване и съхранение на данните и работата с тях създават пречки за разрастване на този вид бизнес в ЕС, въпреки огромния интерес към него.

“Някои дори говорят за революция на cloud computing услугите. Нашата цел като законодатели е да я стимулираме и да гарантираме, че тя ще протече гладко”, заяви Ивайло Калфин.

Експертите от ЕНИСА смятат, че е неизбежно все повече държавни и международни институции да започнат да ползват услугите на облака.  Европейската агенция препоръчва не само на институциите, но и на правителствата от страните членки да се заемат с разработване на стратегии и бизнес-модели за развитие на клаудкомпютинг за следващите 10 години.

Коментари по темата: „Призоваха ЕС да форсира законите за „облака””

добавете коментар...

  1. Blah

    Пичове…недейте така, вземете си редактор!
    В българския език няма такива думи: =клаудкомпютинг, дейта=.
    По-добре оставете оригиналното =cloud computing=, а вместо =дейта центрове= кажете =изчислителен център=. И не, не всеки отдалечен изчислителен център е, apriori, cloud!

Коментар