NVIDIA Quadro се използва в пет филма номинирани за Оскар

Тази година Академията на филмовите изкуства и науки разшири категорията за най-добри визуални ефекти до пет номинирани заглавия, като те до един разчитат на технологията на NVIDIA® — всички номинирани за Оскар филми в тази категория са създадени от студия, които използват професионални графични решения от серията NVIDIA® Quadro®.

Double Negative (DNeg) са отговорни за създаването на визуалните ефекти за няколко от номинираните през тази година филмови заглавия, в това число: “Inception”, “Iron Man 2” и “Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1”. Основна роля в работния процес по създаването на ефекти от DNeg заема разработената от тях система за симулация на флуиди, известна под наименованието “Squirt” компонент, от която неотдавна е бил преработен, за да може да се възползва ефективно от възможностите на паралелната изчислителна архитектура NVIDIA CUDA™ и графичните процесори Quadro.

“Пренасяйки нашата система за симулация за изчисляване от графичния процесор дава възможност на артистите ни да получават резултатите от изпълняваните симулации значително по-бързо”, заяви Дан Бейли, водещ GPU разработчик в Dneg. “Симулациите на флуиди вече се извършват от специално отделена ферма от графични процесори, осигурявайки на артистите повече време и възможност за усложняване на ефектите в дадена сцена, за да може да създадат още по-реалистичен ефект за зрителя”.

Във филма “Iron Man 2” можете да видите много впечатляващи визуални ефекти, повечето от които са дел на Industrial Light & Magic (ILM). “Използвайки NVIDIA Quadro, ние можем да работим по-бързо и да извършваме повече работа, което носи много ползи за нашите артисти и спомага за постигане на оптимално качество на нашата работа за филми като ‘Iron Man 2’”, отбеляза Бен Сноу, супервайзър на визуалните ефекти в ILM. Компанията работи съвместно с NVIDIA за използване на графичните процесори за ускорение както на създаването на ефекти, така и за подобрение на ефективността на рендерирането на готовите сцени.

Scanline VFX използва своя собствен симулационен софтуер наречен “Flowline”, за да пресъздаде естествени феномени, като например впечатляващото цунами във филма “Hereafter”.  От Scanline вече разработват следващото поколение “Flowline” софтуер, който ще поддържа CUDA архитектурата и ще бъде ускорен от графичните процесори.

“Scanline VFX е компания за разработка и изследване на визуални ефекти, която винаги се стреми да използва максимално възможностите на наличните технологии”, заяви Стефан Троянски, президент на Scanline VFX LA. “Ние инвестираме сериозно в използването на различни форми на ускорение от графичните процесори в нашия работен процес, в резултат на което вече виждаме подобрения на ефективността, осигуряващи до над 10-кратно ускорение на изтъняваните задачи”.

Sony Pictures Imageworks (SPI) са отговорни са основната част от визуалните ефекти във филма “Alice in Wonderland”, създавайки общо 1700 шота. Ефектите, които са били ускорени с помощта на графични процесори на NVIDIA включват мъглата и светкавиците идващи от дракона Джабъруоки, появата и изчезването на Чеширската котка и праха и унищожението пораждано от Бандерснач.

“Нашата работа е изцяло свързана с разказването на история, и поради тази причина се нуждаем от инструменти, които позволяват на нашите артисти да разкажат своята история”, заяви Магнус Вренинг, старши технически директор  в SPI. “Благодарение на NVIDIA Quadro графиката, осигуряваща ниво на производителност до 100 пъти по-бързо спрямо други системи, ние можем да реализираме креативната визия на режисьора – а това е нашата крайна цел”.

Победителят ще бъде обявен по време на церемонията по награждаване на 83-те годишни награди на филмовата академия в неделя, 27 февруари, 2011.

Коментар