Facebook поскъпна до $65 милиарда

За месец и половина Facebook поскъпна с една трета. Цената на най-популярната социална мрежа вече възлиза на 65 милиарда долара, според инвестиционната компания General Atlantic, която планира да купи 0,1% от акциите на Facebook.

Още по темата:  
САЩ разследват балони ли са Facebook и Twitter  
Google предупреди за нов интернет балон  
Цената на Facebook стигна $60 млрд.  
Facebook струва $50 милиарда  
Инвеститори атакуват социалните мрежи  

Същевременно, цената на Facebook на алтернативната борса SharesPost е 82,89 млрд. долара. Проектът на Марк Зукърбърг е втората най-скъпа интернет компания в САЩ след Google, предава Ройтерс.

В края на януари Facebook привлече 1,5 млрд. долара чрез продажба на свои акции на инвеститори. Една трета от тази сума идва от Goldman Sachs и фонда DST Global, а останалата част наляха инвеститори извън САЩ. Тогава компанията бе оценена на 50 млрд. долара.

Facebook обаче все още не е публична компания и се оценява по различни методи в сравнение с останалите интернет гиганти. На практика няма официално достъпни финансови резултати за бизнеса на социалната мрежа и инвеститорите купуват „на тъмно”. Това даде основание за предупреждения, че се надува нов интернет балон, а властите в САЩ вече искат да поставят под контрол алтернативни борси като SharesPost.

Според повечето анализатори, Марк Зукърбърг ще изведе Facebook до IPO (първично публично предлагане на акции) през 2012 година. В момента мрежата има над 500 милиона регистрирани потребители. Очаква се пазарната  капитализация на Facebook да достигне $200 милиарда към 2015 г.

Коментар