„Водостъргач” ще спасява света при апокалипсис

Теориите за световен апокалипсис набират все по-голяма популярност. Заплахата е съвсем близо, през 2012 година, според мнозина гадатели, а дори и учени, пише GreenTech.bg. Един от най-мрачните сценарии предвижда сушата да бъде залята от огромни вълни, в резултат на което половината земна повърхност ще остане под водата.

Последните събития в Япония показват, че апокалипсисът може да се случи за броени минути, независимо колко напреднало е обществото. Съществува ли начин хората да оцелеят в една непредсказуема по мащабите си катастрофа?

Малайзийски инженер предлага едно възможно решение – „водостъргач”, наречен hO2+. Проектът на Сарли Адре Бин Саркум вече си спечели награда от американското списание Evolo.

Съоръжението генерира електричество за сметка на енергията на вълните, вятъра и слънчевите лъчи. На борда си този своеобразен ноев ковчег предлага условия за живот и отглеждане на продукти за хранене.

Предвидена е също неголяма гора, така че и животни да обитават спасителния „кораб”. В подводните нива пък ще живеят хората. По време на буря съоръжението ще запазва вертикално положение чрез специални пипала. Когато водите са спокойни, пипалата остават неактивни.

Дали “водостъргачът” би се справил с мисията да запази живота на планетата в случай на глобален катаклизъм? С много малка вероятност – да, но едва ли има човек на Земята, който иска да види как се налага на hO2+ да влезе в ролята си.

Коментар