Холографски и молекулярни памети стават скоро хит

Вече става скъпо управлението на данните, а не устройствата за тяхното съхранение, заяви Анди Малоун

След около три до седем години стандарт при системите за съхранение на данни ще са холографските, молекулярните и MRAM-сториджите. „Бъдещето на сториджите се определя днес, когато сме свидетели на експлозия на данните”, заяви Анди Малоун, старши инструктор, MVP & CEO на Quality Training, пред аудиторията на „Дни на Майкрософт” в София.

Холографските сториджи са триизмерни и ще могат да съхраняват до 1 терабайт (ТВ) върху устройства с размери по-малки от половин палец. За разлика от конвенционалните сториджи, които четат и записват информацията последователно, холографските четат и записват милиони битове паралелно и с изключително висока скорост.

Молекулярните памети пък се базират на нанотръби и предлагат около 50 пъти повече сторидж в сравнение със същите по размери съвременни системи за съхранение.

Магниторезистивните памети MRAM (Magnetoresistive Random Access Memory) са революционни и ще променят в близко бъдеще пазара на сториджите, бе категоричен Малоун. Принципът на съхранение на данните при тях се базира на полета с положителен и отрицателен заряд, за чиято поддръжка не е необходима електрическа енергия – за разлика от традиционните сториджи, базирани на силициевите памети. MRAM-чиповете също предлагат много високи скорости на четене и запис.

Малоун направи преглед на развитието на системите за съхранение на данни през последните 20 години и акцентира върху новите тенденции, които ще определят бъдещето им. Според него, развитието на сториджите е еволюция, а не революция.

„Всичко, което правим, вече има и своя цифров отпечатък, нашите данни може да са навсякъде. Електронните данни са различни от всички досега познати начини за съхранение на информацията, техният обем нараства експлозивно. Затова вече става скъпо управлението на данните, а не устройствата за тяхното съхранение”, заключи Малоун.

Рада Станева

Рада Станева

Коментари по темата: „Холографски и молекулярни памети стават скоро хит”

добавете коментар...

  1. zapoznat

    За разработването на тези памети са необходими поне 5 години
    А за достигане на масово производство още толкова допълнително…
    Напредъкът в споменатите технологии е много бавен и е на ниво лаборатории…

Коментар