„Облакът” се превръща в глобален инструмент

Облачната платформа Windows Azure вече е достъпна в 41 държави, като се поддържа от шест центъра за данни и 24 центъра CDN (Content Delivery Network – мрежа от разпръснати в различни географски ширини точки), стана ясно от презентацията на Мингфей Ян, Breadth Developer евангелист в Майкрософт Сингапур, изнесена по време на конференцията „Дни на Майкрософт” в София.

Облакът може да се ползва като комунални услуги през интернет, заяви Мингфей Ян

Платформата включва Windows Azure, SQL Azure и Windows Azure AppFabric. На разположение на потребителите са няколко варианта за ползване на услугата: пакетен софтуер, IaaS (инфраструктурата като услуга), PaaS (платформата като услуга) и SaaS (софтуер като услуга).

Майкрософт предлага и четирите сценария, общото между които е, че спестяват пари на клиентите; освен това не е необходимо да се инсталират  операционни системи, не се прави бекъп – всичко това се извършва в облака, а клиентът само плаща за ползвания ресурс, обясни Ян.

С помощта на платформата Windows Azure важните приложения и данни се съхраняват в облака. Новото е, че чрез услугите в Windows Azure AppFabric могат да се създават блокове, които да станат основа на уеб-базирани и уеб-хоствани приложения.

Ключова характеристика на облака е той да може лесно да се пренастройва в зависимост от нуждите на клиента, а това означава, че се изразходват по-малко средства, допълни Мингфей Ян. Именно тук, според нея, е разликата между облаците и хостинга, защото при облака цялата изчислителна мощ се осигурява от доставчика.

Ян даде и свое определение на облака: това е инструмент за ползване в глобален мащаб, който е гъвкав, може да се ползва подобно на комуналните услуги, но през интернет, и да се закупува в малки обеми.

Рада Станева

Рада Станева

Коментар