„Зелените” технологии ще имат предимство в търговете

„Зелените” технологии трябва да имат предимство, когато се обявяват обществени поръчки, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откривате в Ботевград на нов завод за производство на светодиодни чипове и лампи.

Министърът допълни, че в момента се работи върху такава промяна в Закона за обществените поръчки. По неговите думи това е един от начините за намаляване на високата енергийна интензивност на икономиката и стимул за по-широкото навлизане на енергоспестявящи технологии в бизнеса и бита, пише GreenTech.bg.

Трайков коментира и новия завод в Ботевград. Според него, микроелектрониката в България се възражда – това е сектор, в който страната ни разполага с конкурентни предимства и е сред браншовете, които искаме да развиваме.

„Развитието на такова модерно производство, което създава висока добавена стойност е пътят да достигнем средния БВП на глава от населението на богатите икономики от ЕС”, подчерта министър Трайков във връзка с новия завод за светодиоди.

В България годишно за осветление се изразходват 3.6 млн. мегаватчаса електроенерия, което е приблизително половината от производството на един блок в АЕЦ „Козлодуй”. Светодиодните лампи спестяват около 80% от необходимата енергия.

„Тоест, ако цялото осветление в  България се осъществява по такъв екологичен и енергоефективен начин, биха се освободили около 40% от капацитета на АЕЦ „Козлодуй”, които можем да използваме за износ или за насърчаване потреблението на електромобили например”, каза Трайков.

Инвестицията в новото предприятие на „Инкотекс” в Ботевград възлиза на около 10 млн. евро. В него се планира да бъдат открити до 100 нови работни места.

Коментар