У нас има грешно разбиране, че „парите се полагат”

У нас имаме сериозен проблем, за който се срамуваме да говорим, и това е отношението ни към труда, заяви председателят на УС на Българската стопанска камара Сашо Дончев на среща с ръководителя на Представителството на Световната банка в страната – Маркус Репник.

 
Сашо Дончев – председател на УС на Българската стопанска камара

 

„По тази причина аз смятам, че за увеличението на доходите на българите е несериозно да се говори, без да се коментира производителността на труда”, каза Дончев. Според него, грешното разбиране, че „парите се полагат” без сериозна инвестиция в уменията, знанията и компетенциите на самите работещи, се дължи на остарялото схващане, че държавата може и трябва да въздейства върху личния стандарт на всеки, без да разчита на активното му участие.

Световната банка може да изиграе роля за въвеждане на добри практики, с които да се изследва начинът на структурирането на националния бюджет и неговото разходване. „Днес обществеността няма информация как се харчат парите на данъкоплатците, а вероятно, ако се разделят разходите на правителствата в последните 20 години на броя хора, които плащат данъци, ще се получи така, че всеки българин е внесъл около половин милион лева. В същото време, не е ясно какви са преките ефекти върху българина”, коментира Сашо Дончев.

От своя страна, Маркус Репник е загрижен за финансовото състояние и случващите се събития в България. Той има сериозни очаквания за сътрудничество с правителството. Представителят на Световната банка у нас  коментира, че е нужно да се инвестират средства в България, но вливането на пари не е достатъчно и определящо за развитието на всички сектори.

Според Репник, страната ни трябва да акцентира върху ефективността на публичните разходи и на производителността. Представителят  на Световната банка допълни още, че трябва да се обърне сериозно внимание върху секторите, които пряко засягат българите, но и да се преустанови неизвестността , в която обществото живее, за дефицитите на средства в бюджета на страната.

Срещата бе по искане на Репник, като част от подготовката на Стратегията за партньорство на Световната банка с България, която предстои да бъде одобрена през м. май т.г. от Борда на директорите на банката.

Основна линия в партньорството на България със Световната банка през следващите три години ще бъде преобладаващо експертно-консултантската подкрепа от страна на банката. Стратегията е синхронизирана с другите средносрочни документи за преодоляване на тесните места и е от първостепенна важност за инвестициите в инфраструктура, в младите хора с качествено образование и връзка на образованието с бизнеса, както и в подобряване на бизнес средата и реформа в администрацията.

по темата: „У нас има грешно разбиране, че „парите се полагат””

добавете коментар...

  1. :)

    така е който седи отгоре не му е приятно да се иска увеличение на заплатите тоест на разходите му. ИСКА САМО ДА ПРИБИРА.
    В същото време никой не се замисля /и не го интересува/ че без увеличение на доходите оставаме страна от 3-тия свят само териториално в европа. Мафиотско разпределена държава с комунистически мастодонти-монополисти смачкали всички които се опитват да правят бизнес с милионите закътани и извадени в нереална конкуренция, продължават да се лапат големите залци а за раята – да бачка там КАКВО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ ЗА ТИЯ РОБИ? Всеки роб на 1-2-3 банки, банките в картел няма държава да ги озъпти и така. Добре дошли в България!

  2. Иван

    Каква ирония! 🙂
    Човека който обра дялово газовия бизнес на MG. Който с машинации по правилото полага ми се прецака участниците в приватизационен фонд Наш Дом. Намърда монополно Овъргаз в дистрибуцията на природен газ. В резултат е тотален монополист в крайната дистрибуция на природен газ.
    Този човек постигна това не с упорит труд, а с хитрост и агресивност без много да се замисля какво му се полага.
    Е сега този Ви/Ни съветва…

  3. Sando

    Ей,популист(да не използвам по-обидни думи) – производителността на труда ми в пъти надвишава тази на колегата в Австрия и колегата ми в Белгия.Заплащането на единия нетно чисто е 7390 евро,на другият е 7800 евро ,без бонусите,без 13заплата,без акции от компанията ,без парко място и без карта в фитнесцентъра.Така,че не ми плямпай глупости а почвай да плащаш на твоите работници ,че знам и там където работиш какви ги вършиш.Обръщам се персонално към теб.

Коментар