Музиканти се обединиха в защита на правата си

На 20 януари в Кан беше обявено създаването на агенция Merlin, която ще защитава авторските права на независими музиканти, включително в Интернет, съобщава Ройтерс. Амбициите на основателите на агенцията са да я превърнат в „пета сила” в световната музикална индустрия, непосредствено след гигантите Universal Music на Vivendi, Sony BMG, EMI Group и Warner Music.

Групата Merlin ще бъде нетърговска организация, финансирана с частни капитали, с централа в Лондон. Тя вече е получила подкрепата на търговски агенции от Европа, Канада, Бразилия, Нова Зеландия и Австралия.

Независимият музикален сектор, който роди такива звезди като Arctic Monkeys и поп певицата Лили Алън, се обединява, за да гарантира по-добре сключването на лицензионни договори с набиращите популярност Интернет медии от рода на MySpace и YouTube. В тях много често фенове публикуват видео клипове с музикално съдържание, без разрешението на притежателите на авторски права.

Секторът на независимите музиканти формира 30% от световните продажби на музикална продукция. Ето защо групата си поставя за цел да промени положението си на „беден роднина”, когато става дума за сключване на лицензионни договори. За нейните членове формата на апартейд по отношение на авторските права на независимите музиканти е неприемлива.

Merlin ще даде възможност на независими музиканти от целия свят да участват в нови модели за лицензиране и заплащане наравно с техните колеги, които имат договор с големите музикални агенции.

Коментар