Рекорд в ефективността на слънчева клетка

Solar Junction използва технология за клетки с мулти-преход, която е широко разпространена в космическите апарати

Калифорнийска компания постигна рекорд за ефективност на слънчева клетка. Solar Junction съобщи за резултат от 43,5%, който е потвърден официално от Международното обединение на лаборатории по възобновяеми енергийни източници.

Разработката на Solar Junction използва всъщност стара технология за клетки с мулти-преход, която е широко разпространена в космическите апарати и в съоръжения за производство на електроенергия в пустинни райони, пише GreenTech.bg.

Високоефективният слънчев панел се състои от няколко тънки слоя с фотоелектрически клетки, поставени на подложка от галиев арсенид – материал, който повишава ефективността на поглъщане на слънчевата светлина. Всеки слой с клетки е оптимизиран за преобразуване на различни части от светлинния спектър в еленергия. Освен това количеството слънчева светлина, попадаща на фотогалванични елементи с размери 5,5 квадратни милиметра, е увеличено с помощта на огледало. То фокусира слънчевите лъчи, попадащи върху елемента, като така съкращава максимално загубата на светлина.

В резултат на приложената технология е постигната рекордна ефективност от 43,5%, която освен това е била устойчива в широк диапазон на интензитета на слънчевата светлина.

Технологията на Solar Junction е привлякла интереса на компании като Amonix и Concentrix, които произвеждат концентрирани слънчеви фотоелектрически колектори за мащабни слънчеви проекти.

Solar Junction се надява да получи кредит от Министерството на енергетиката на САЩ, за да започне комерсиално производство на новите слънчеви елементи още през тази година. Компанията планира да подобри още повече ефективността на разработените от нея слънчеви панели.

Коментари по темата: „Рекорд в ефективността на слънчева клетка”

добавете коментар...

  1. .

    относно с последното изречение на коментар 1. престъпление не само към цивилизацията, а и към човечеството. държавите трябва да защитават интерисите на всички хора, а не на определени кръгове…

  2. Валери

    Има още много, какво да се постигне. Такъв процент на ефективност би трябвало да е през нощта, даже е малък. Явно трябва още доста слоеве да се интегрират в фотоволтаичните клетки. Панелите трябва да са интегрирани също с нанокапацитивни кондензатори за съхранение на добитата енергия. Докато се стигне уредите и сградите сами да добиват необходимата им енергия от околната среда ще трябва доста зор и мислене. Тези технологии напълно ще заместят ядрените централи. Цената на интегрираният комплект не трябва да превишава 1евро/W. Някои технологии ги има и в момента, но не се използват ефективно и по предназначение. Много време минава докато се приложат в практиката, а това е недопустимо. За приложението и производството не трябва да минава повече от 6 месеца, иначе напълно се губи приложението и ефективността на измисленото. За вложения научен потенциал и време не може въобще да се говори, ако те не се реализират по най бързият начин. Държавите и фирмите има сериозно над какво да се замислят. Да се пазят готови разработки и открития в касите, това направо си е престъпления към цивилизацията.

Коментар