Изстрелват през октомври първите спътници Галилео

На 20-ти октомври тази година Европейската комисия ще изстреля в Космоса първите два оперативни спътника на глобалната навигационна спътникова система на ЕС. Това е само началото на поредицата изстрелвания на спътници, планирани за осъществяване от европейския космодрум в Куру, Френска Гвиана.

Разполагането на спътниците на „Галилео“ на височина 23 600 км ще позволи от 2014 г. да бъдат предоставени първоначални спътникови навигационни услуги. До 2019 г. в орбита ще бъдат изведени други спътници за доизграждане на мрежата, съобщи Комисията.

Заместник-председателят на Европейската комисия Антонио Таяни, отговарящ за промишлеността и предприемачеството, заяви: „Това изстрелване в Космоса има историческо значение. Европа доказва своите възможности да бъде в челото на иновациите в областта на технологиите.

Бизнесът и гражданите ще извлекат ползи от бъдещата инфраструктура на „Галилео“, които ще оправдаят разходите за проекта, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Антонио Таяни. Програмата „Галилео” ще се финансира в сътрудничеството между държавите-членки.

Глобалната система за спътникова навигация осигурява много точно и надеждно определяне на местоположението за граждански цели. Очаква се услугите на „Галилео“ да допринесат за развитието на много отрасли на европейската икономика: електрически мрежи, компании за управление на флотилии от превозни средства, финансови трансакции, корабна индустрия, спасителни операции, мироопазващи мисии – всички те са силно зависими от технологията за спътникова навигация.

Освен това „Галилео“ ще направи Европа независима по отношение на технология, която е на път да бъде от решаващо значение, включително в стратегически области, като разпределението на електрическа енергия и далекосъобщителните мрежи.

Очаква се за период от 20 години ефектът от „Галилео“ за европейската икономика да възлезе на 60 млрд. евро, като се вземат предвид ползите за промишлеността, както и положителните социални и обществени последици. Не трябва да се забравя и придобиването на технологична независимост, посочиха от Комисията.

От 2014/2015 г. „Галилео“ ще осигурява три първоначални услуги, базирани на мрежа от 18 спътника: първоначални общодостъпна услуга, публична регулирана услуга и услуга за издирване и спасяване.

Етапът на постигане на пълния работен капацитет на програмата „Галилео“ се управлява и финансира изцяло от Европейския съюз. Комисията и Европейската космическа агенция подписаха споразумение за делегиране, според което агенцията действа от името на Комисията по отношение на проектирането и възлагането на поръчки, свързани със спътниковата мрежа.

Коментар