Нови софтуерни проверки в страната

В рамките на инициативите за ограничаване на софтуерното пиратство у нас служители на ТЗ „БОП” – Кърджали със съдействието на Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС) извършиха специализирана полицейска проверка в офиса на асемблаторска фирмa. Иззета е клиентска компютърна система с инсталирани нелицензирани копия на програми на компании-членки на СИБС, като доказателство по образуваното досъдебно производство за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс.

По-рано този месец инспектори от отдел „Инспекторат по авторско право” към ДАПСП на Министерство на културата извършиха проверка относно легитимността на използвания бизнес софтуер в офиса на дружество, находящо се в Пловдив. В хода на проверката служителите на министерството установили, че върху четири компютърни конфигурации са инсталирани множество копия на компютърни програми, правата върху които се притежават от компании – членки на СИБС, за които дружеството не е предоставило необходимите доказателства, удостоверяващи тяхното законосъобразно придобиване и използване.

Компютърните системи са приобщени като доказателство по образуваната административнонаказателна преписка, като на нарушителя е съставен акт за установяване на административно нарушение по Закона за авторското право и сродните му права.

Активните мерки на правоохранителните органи съвпадат и с последните законодателни инициативи в тази област, уточниха от СИБС. Административните санкции за нарушения срещу обекти на авторско и сродни на авторското права, в това число компютърни програми, бяха значително завишени и понастоящем нарушителите подлежат на глоба в размер от 2000 до 20000 лева, като и отнемане в полза на държавата и унищожаване на предмета на нарушението.

по темата: „Нови софтуерни проверки в страната”

добавете коментар...

  1. подозрителен

    Някак си в главата ми се върти една силно натрапчива мисъл, която не мога по никакъв начин да изгоня, още по малко, като чета този сайт. В резюме тя е: ГДБОП = МАФИЯ.
    Тези новини не са нищо повече от още едно доказателство, че държавата защитава чужди интереси или поне хората гласували този текс от закона. Ще задам няколко от поредицата въпроси които сервилните собственици на сайта, досега не видях да повдигат.
    Защо задължително се изземват компютрите, защо се унищоват, кой има полза от това. Защо не се сключват извънсъдебни споразумения, с опция за разсрочено заплащане на нелицензирания софтуер. Защо изобщо се защитава интереси от частно правен характер, или може би не са такива …….

  2. Сериозният бизнес работи със свободен софтуер... А вие?

    Хахх, Иване, много добре казано :)) А вие технюз, моля ви стартирайте си сайт gdbopnews.com и изтеглете този вид статии там. Искаме да четем за новини от света на технологиите, а не извадки от бюлетина на МВР.

  3. Иван

    Така ще бъде глоби за тези които НЕ искат да ползват Linux и алтернативен свободен софтуер с отворен код.

Коментар